Mästerlige Milling drar en lans för enkelhetens fiske

MillingFoto: Anders Lundin / Leif Milling har förtrollat många sportfiskare och naturälskare genom sina böcker, bilder och artiklar. Nu har han blivit dubbel världsmästare.

Få har dokumenterat det svenska sportfisket mer än fotografen och naturvännen Leif Milling. Och han är fortfarande i mästerlig form.


Sportfiskarna vill såklart uppmärksamma Leif Milling, med tanke på hans enorma produktivitet som genererat både nationella och internationella priser. Med Gimdalen som basläger har han rört sig i naturen på alla nivåer under flera decennier, och inte minst följt kedjan från ax till limpa genom sina kokböcker Catch and Cook och Älgkött&Peran.

Många sportfiskare och har också förtrollats av Millings fiskeböcker Tusen vak, Länge Leve flugfisket och Älskade å, där den senare är en hyllning till hemmavattnet Gimån. Utöver det har han skrivit hundratals artiklar åt svenska fisketidningar och annan media.

På senare år har han utvidgat sitt författarskap, med ett särskilt fokus på skogen och alla dess väsen i stort och smått.

Kort – vad handlar din kommande bok om, och vad är bakgrunden?

– Det är i skogslandet som mitt stora intresse för naturen och fotografi har utvecklats. Med åren upptäckte jag att jag även kunde berätta med ord. Båda uttrycksformerna har sina styrkor. Det är bara olika instrument som kan briljera med ett solo eller tillsammans nå högre höjder. I boken ”Skogslandet” får du följa med mig in i skogens rike. Där får du möta mina fantastiska vänner som har en livsstil som är beundransvärd. Skogslandet är jakt och fiske, en del av livet.

Vi vet att du ogärna skryter, men vilka utmärkelser har du fått för dina senaste böcker?

– Min senaste bok Catch and Cook tilldelades Best photo in the world 2021 av World Gourmand Cookbook awards. Boken Älgkött&Peran, som kom ut 2018, fick även den utmärkelsen Best in world.

Du har ju dokumenterat sportfisket i många decennier – vad är den största skillnaden sedan du började den karriären?

– Jag började redan på 1970-talet, men då mest som illustratör, bland annat foto i Svenskt Fiske. På den tiden var det några få väldigt berömda experter som skrev reseskildringar om fiske. Det var en hel del teckningar och målningar som illustrerade tidningen. Ganska lite annonser. Suget efter information om var man fick största fiskarna var nog lika stort då som nu, men många vatten hölls hemliga. Jag vägrade att skriva om vissa ställen. Det blev invasioner på fel platser. Sverige har alltid haft gott om fiskevatten och därför behöver vi inte trängas.

Ser du någon trend inom sportfisket i dag som du reflekterar särskilt över?

– Sportfisket har blivit en materialsport för de som har gott ställt. När jag började skriva och fotografera fiske var det enkelheten, det som alla hade råd med, som bland annat sportfiskarna berättade om. I dag kan man klä ut sig till flugfiskare i en uniform som har ett pris på cirka 50 000 kronor. Vadare 10 000, spö 10 000, rulle 5 000, jacka 5 000, flugaskar, håv, underställ, 5 000, fiskeväst 2 500. Kanske en fiskebil också, gärna en som skapar beundran. Det är enkelt att upptäcka detta, bara att besöka en sportfiskebutik eller en mässa. Det har blivit en materialintensiv sport med båtar och fiskekajaker med teknologi i världsklass, givetvis väldigt roligt men ganska ouppnåeligt för de flesta. Jag fick nyss ett erbjudande att köpa en fiskkajak, fullutrustad med dubbla monitorer för endast 99 000 kronor.

Millimng2Foto: Anders Lundin / Vänner på skogspromenad, på väg till abborrsjön någonstans i Bräcke kommun.

Leif Milling är kanske mest förknippad med flugfiske, men om han själv får välja så blir det mest abborrfiske nu för tiden, gärna kombinerat med en simtur och kaffekok, med vovven Kalle springandes runt benen. Alltså det enkla, det som han enträget förespråkar.

Slutligen – kan du bjuda på ditt bästa tips för ett framgångsrikt fiske?

– Det är att ta med sig ”gott om tid”. Mina fjällfisken var alltid en succé. Anledningen var att vi var till fälls i minst 2 veckor. Vi var när naturen och fisken varje timme på dygnet, vi var där då fiske högg men även då den tjurade. Det är på samma sätt nu att tiden är din bäste vän. Det är då friden och fiskelyckan fångas.

Kategorier: Fiske, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv