FISQE lockar kvinnor till lyckat fiske på Vättern

tjejfiske_vattern-3

Sportfiskarnas kvinnofrämjande projekt FISQE introducerar kvinnor i sportfiske och friluftsliv. Här fajtar Ingrid Börnesson en fin öring. Foto: Mathias Arnham.

Sportfiskarnas satsning på att få in fler kvinnor i sportfisket FISQE, har under sommaren introducerat fiskesugna tjejer till trollingfiske på Vättern. Tillsammans med Benny Åström och Vätterns fiskecharter har kvinnor i alla åldrar drillat allt från blanka laxar och öringar till rödskimrande rödingar.

Sportfiskarnas tjejfiskeprojekt i Jönköping är i full gång med flera fartfyllda aktiviteter på Vättern. Tillsammans med Vätterns Fiskecharter och Henrik Olsson på Sportfiskarna i Jönköping får tjejer under sommaren följa med ut på fiskeäventyr på Vättern. Skepparen Benny Åström på Vätterns Fiskecharter har under flera dagar guidat nöjda deltagare till Vätterns snabbsimmande laxfiskar.

– Det här uppdraget är superkul och många av de som följt med ut har varit jätteintresserade och gjort bra ifrån sig. Alla tre arter, öring, lax och röding har kommit upp i båten, även om rödingen såklart varit mest talrik, säger Benny.

tjejfiske_vattern-7

Inger Carlborg Eskilsson med en schysst Vättern-röding. Foto: Mathias Arnham.

Vättern som sportfiskeresurs är fantastisk och det är aldrig någon trängsel på sjön. Konstigt nog. Högsommarvärme, dagfiske och platt vatten brukar aldrig vara en bra kombination när det kommer till sportfiske. Vättern är dock ett undantag då just dessa dagar kan bjuda på mycket spöböj. Något som duon Ingrid Börnesson och Inger Carlborg Eskilsson fick erfara under förra veckans onsdagstur.

tjejfiske_vattern-4

Benny Åström på Vätterns Fiskecharter bjuder på fisksoppa. Givetvis med färsk Vättern-lax som huvudråvara: Foto: Mathias Arnham.

– Det här med trolling är något helt nytt för både Ingrid och mig och vi njuter av varje sekund. Att få möjligheten att följa med ut är riktigt spännande. Och fisk har vi fått, flera stycken, till och med så vi kunde få med oss var sin röding hem, berättar Inger.

FISQE – Sportfiskarnas satsning på kvinnors fiske
Fiskeintresset ökar bland kvinnor i alla åldrar trots det är andelen kvinnor låg hos Sportfiskarnas medlemmar. Sportfiskarna satsar på en långsiktig verksamhet för att introducera fler kvinnor till sportfiske. För att uppnå resultat arbetar FISQE med olika metoder för att göra sportfiske och friluftsintresse mer intressant och tillgängligt för kvinnor. Hanna Eriksson, projektansvarig på Sportfiskarna utvecklar:

– Under åren som projektet pågått har jag fått lära känna många tjejer som fått väcka liv i sitt fiskeintresse och flera där jag fått vara med när de fångat sin första fisk. Det är otroligt roligt att se hur de utvecklas och vi har nu efter några år skapat en fantastisk grupp med tjejer som träffas för att umgås och lära sig mer om fiske.

Projektet FISQE pågår fram till mars 2023 och finansieras av Leader Vättern. Håll utkik på i våra sociala medier och på hemsidan för nästa spännande tjejfiskeaktivitet.

Kategorier: Region, Region Öst | Taggar: Vättern, FISQE, Röding, Lax, Öring, Trolling, Vätterns fiskecharter, Benny Åström |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv