Dubbla rekord på vimma i oväntat vatten

vimma2-2022-800Foto: Storfiskregistret / Victor Gustafsson med nytt vimmarekord på 1 660 gram.

Efter granskning av dokumentation och kontroll av vågar med mera kan Sportfiskarna presentera två fantastiska nya rekord på karpfisken vimma.

Under våren, metets absoluta högtid, har metet efter vimma (Vimba vimba) varit i fokus för Storfiskregistret. 2022 har helt enkelt varit ett särdeles fint år för vimmafisket. Den här arten leker främst över strömsatta hårdbottnar i ett antal vattendrag dit den lekvandrar från sjöar eller från Östersjön. De största populationerna finns i Dalälven och Testeboån, där också de flesta metare försöker överlista den med beten som räka, mask, eller maggot. Men det finns fler spännande vatten, vilket snart ska bevisas.

Förra året satte Richard Åberg nytt rekord när han metade i nämnda Dalälven, i Älvkarlebys heta metezon. Han fångade då en 47,5 centimeter lång vimma med en vikt på hela 1 410 gram och slog då ett 21 år gammalt rekord. Vi trodde kanske att det nya rekordet skulle bli ganska långlivat. Men två metare visade motsatsen.

vimma1-2022-800Foto: Storfiskregistret / Andreas Malmros,vimma från den 18 maj knäckte den "omöjliga" gränsen på 1400 gram. Andreas vimma vägdes till 1490 gram med måtten 51 centimeters längd och 31,5 i omkrets.

Första rekordet
Om det tidigare ansågs vara snudd på omöjligt att komma över 1400-gramsnivån så är dessa teorier nu bortblåsta. Den som startade det hela var Andreas Malmros, som den 18 maj metade i Lötån, ett mindre vatten, där vimmafisket varit upp och ner under åren. Ett känt vatten, men kanske inte det som fanns längst upp på listan över potentiella rekordvatten.
När en superstor vimma nappade på hans bottenmete med räka på kroken kunde han snart konstatera att han fångat något exceptionellt.

Andreas insåg att fisken var så stor att det kändes viktigt att få dit assistans, så han gjorde ett utrop i sociala medier med fisken på bild och en uppmaning om vägningshjälp. En av dem som såg det hela vara Victor Gustafsson. Och eftersom han själv är metare och fanns nära åkte han till undsättning och kunde assistera med vägning, mätning och foto.
Vimman som Andreas just fångat vägdes till 1490 gram med måtten 51 centimeters längd och 31,5 i omkrets.

– Det kändes vid tillfället som ytterligare ett potentiellt superrekord som kunde bli svårt att slå. Lite överraskande också eftersom de flesta nog tänkt att rekordet skulle kunna putsas i Dalälven – inte minst med tanke på den fina säsongen där, konstaterar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

vimma1-dokumentation...
Foto: Storfiskregistret / Den nu gällande rekordvimman mättes till 52 centimeter i längd och 34 centimeter i omkrets.

Andra rekordet
Ovan nämnde Victor Gustafsson blev förstås begeistrad och inspirerad. Han bestämde sig för att själv lägga något pass efter vimmorna i ån. Tillsammans med kompisen Sam Åkerblom var han på plats dagen efter fångsten ovan, alltså 19 maj. Än en gång var det bottenmete med räka som blev metoden. Sent på kvällen får Victor en fullkomligt enorm vimma. Tillsammans kan duon på plats bevittna hur en superfisk glider in i håvnätet. När de mäter och väger den får de siffror som är ganska spektakulära för arten i fråga: 52 centimeters längd och 34 centimeter i omkrets.

– Denna tjocka vimma vägs till 1 660 gram och de tidigare ”omöjliga” nivåerna är nu som bortsopade, säger Nicka Hellenberg.  

Efter att Sportfiskarna granskat uppgifterna, samt kontrollerat de använda vågarnas tillförlitlighet i ett laboratorietest står det nu klart att två nya svenska sportfiskerekord är godkända. Nuvarande sportfiskerekord på vimma lyder alltså 1 660 gram. Grattis till både Andreas Malmros och Victor Gustafsson till era respektive svenska rekord. 

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971.
I dagsläget innehåller detta register över 39 000 stora fiskar av alla de slag.
Mer information finns på: www.sportfiskarna.se.
Pressbilder på rekordfiskarna finns här.

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Pressrum, Fiskekort nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv