Sommarlovsfiske med tappra barn i alla väder

hallFoto: Anders Lundin / Minna Nordin var en flitig deltagare på Sommarlovsfisket i Åre kommun.

Från pressande värmebölja till kallväder med nordvästlig blåst. Sommarlovsfisket i Jämtland har minst sagt varit mångsidigt.

 

Den jämtländska sommaren har visat upp många skepnader de senaste veckorna, och det finns väl en uppenbar anledning till att sportfiskare brukar kallas ett vädertåligt släkte. När Sportfiskarnas Sommarlovsfisketurné hade sin slutstation i Hallen under torsdagen så slog Storsjöns vågor upp mot piren – men de kunde inte rubba de fiskesugna barnen som stod och testade lyckan med varsitt spö i näven.

Innan dess hade Sportfiskarna i Jämtland både gjort tre besök i Krokoms kommun, tre i Bergs kommun och ytterligare två i Åre kommun. Fisket är av tradition en del av vardagen på den jämtländska landsbygden och sker inte så ofta i organiserad form, men sedan Sportfiskarna etablerade sig i länet så har det visat sig finnas ett intresse för att fiska i grupp.

– Här i Åre kommun var vi 10 första dagen, 9 andra dagen och nu 6 stycken, trots att det är dåligt väder. Det är jättebra, och det är alldeles lagom stora grupper eftersom man hinner hjälpa alla, berättar Ricky Hermans på Sportfiskarna.

halllFoto: Anders Lundin / Ricky Hermans går igenom fiskeutrustningen tillsammans med Otto Wörlén och Wilhelm Yri.

Vissa barn deltog alla tre dagarna i respektive kommun, och fick pröva på både gäddfiske, abborrfiske och öringfiske. En av dessa var Minna Nordin från Östersund, som med resolut sving kastade ut spinnaren i motvinden i hopp om att en storöring skulle hugga.

– Jag brukar mest fiska abborre vid farmor och farfars stuga i Samsta vid Sundsjön, berättar Minna som ska ut med pappa på en fisketurné senare i sommar.

Ricky Hermans ser fram emot både fler Sommarlovsfisken och fler barnaktiviteter i framtiden, och uppmanar fiskevårdsområden och andra aktörer att hjälpa till att skapa bra förutsättningar för dessa.

– Vissa kommuner är väldigt bra på att skapa tillgängliga fiskeplatser med gott om fisk, men rent generellt behövs det kanske satsas mer på små vatten med inplanterad fisk. Det ska vara lätt att komma igång och fiska och få napp, konstaterar han.

 

Kategorier: Ungdom, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv