Sportfiskarna satsar i norr – anställer ”rödingdoktor” Sven

Sven-web
Foto: Anders Lundin / Sven Norman förstärker Sportfiskarna i region norr.

Bland sina kollegor går han redan under smeknamnet ”Rödingdoktorn”. Sportfiskarna kan med glädje berätta att vi anställt Sven Norman.


Sportfiskarna fortsätter alltså att rekrytera spännande namn med relevanta kompetenser, som ska stärka vår ställning i samtliga regioner. 37-årige Sven Norman gör nu Glenn Douglas och Tobias Hellman sällskap på förbundets regionkontor i Luleå. 

37-årige Sven har studerat och doktorerat i Ekologi vid mestadels Umeå Universitet, men har även gjort kortare inhopp på Göteborgs universitet, SLU och University of Western Ontario.

Det är med andra ord en vass trio som ska leda Sportfiskarnas arbete i våra nordligaste delar, och Svens kunskaper om våra populäraste fjällfiskar kommer att vara användbara på flera plan.

Inom förbundet går du alltså under smeknamnet ”Rödingdoktorn” – kan du utveckla bakgrunden till det?

– Jag måste skratta lite av frågan men det är ett epitet jag bär med stolthet, även om det fortfarande är lite oförtjänt eftersom jag inte disputerat än. I december kommer jag försvara min avhandling om röding och öringproduktion i fjällsjöar där vi försöker förklara, mekanistiskt, vad som driver skillnaderna mellan populationers storleksstruktur och totala fiskproduktion.

Sven Norman bor med familjen i Norra Prästholm, vid Råneälvens strand, där han köpt ett gammalt hus och njuter av livet. Det var också i dessa trakter som han greppade sitt första fiskespö och fann sitt kall.

Vad väckte ditt engagemang för fisk och fiske?

– Svårt att sätta ord på, det är nog en kombination av många fina stunder som barn, som tillsammans hjälpt till att forma mig – Midsommarfisken med familjen i midnattssol vid en skogstjärn, smyga efter bäcköring i farfars hemliga bäck eller ljumma nätter med kräftfiske i Råneälven. Jag trivdes vid vatten och fascinerades av det dolda livet under ytan. Jag kommer ihåg att jag ganska tidigt funderade över vad som egentligen låg bakom att det i vissa sjöar fanns gigantisk abborre medan andra sjöar bara producerade tusenbröder.

Vad tror du om vildrödingens framtid?

– Jag är tyvärr orolig. När klimatet blir varmare skiftar arters konkurrensförhållanden eftersom de har olika temperaturoptimum. Därför kan kallvattenfiskar som röding ligga risigt till. Vi har i vår forskargrupp till exempel sett tecken på att rödingen sedan 60-talet förlorat i konkurrenskraft gentemot öringen – något som är svårt att kausalt tillskriva klimatförändringen även om jag ser det som troligen den viktigaste komponenten. Rödingpopulationer i djupa sjöar och sjöar på hög höjd kommer troligen vara mindre känsliga för klimatförändringen. Djupa sjöar eftersom de inte värms upp lika lätt och sjöar på hög höjd eftersom de oftast har vandringshinder nedströms som hindrar till exempel öring och gädda att invadera och ta över.

Vad kommer du att göra första tiden på Sportfiskarna?

– Jag kommer, förutom att hjälpa till i ungdomsverksamheten, direkt gå in i ett befintligt projekt där jag planerar och driver våtmarksåterställningar av dikade skogsmarker i Norrbotten. Det finns stor potential i hela Norrland för den här typen av återställningar och vi har goda förhoppningar om bättre habitat och lekområden för fisk, mindre sedimentering och förbruning och till och med goda klimateffekter då vi förhoppningsvis kan återställa områdenas koldioxidlagrande förmåga.

Har du något drömprojekt som du vill ta dig an?

– Jag hoppas kunna identifiera specifika rödingsjöar där andra varmvattenadapterade arter inte än hunnit invadera. Då finns en möjlighet att göra en insats för rödingen.

Avslutningsvis – vad är ditt eget favoritfiske?

– Det varierar, jag är uppvuxen på gäddfiske i Råneälven men längtar just nu efter att få åka till Nordnorge för att fiska rödspätta – en exotisk fisk för en norrbottning och ett fiske som jag tror mina barn skulle uppskatta. Annars trivs jag vid en klar, förhållandevis grund fjällsjö med hög andel bottendjursproduktion, låg andel djurplanktonproduktion och få tillrinnande bäckar. Läs min avhandling i december om varför, hälsar Sven.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv