SM i Mormyska avgjort

SM-Daniel-Ahlgren-80...

Foto: Sanvincenti/ SM vinnaren Daniel Ahlgren

 

Reportage från SM i mormyska 2022, Mårdsjön Jämtland

 

Helgen 26 - 27 mars samlades 100 mormyskafiskare från hela landet för att göra upp om de ädlaste av medaljer. Mästerskapet bjöd på allehanda väder. Sol, regn, snö och stormbyar om vartannat, det enda som var bestående var just vinden. Det lastades betongblock i pulkor för att de inte skulle blåsa bort. En o annan älskad fiskekeps fick också vara luftburen ett par hundra meter innan den träffade isen och for i väg ner i andra änden på sjön. Övergången från högtryck till lågtryck förändrade nappvilligheten rejält från ena dagen till den andra.

 

Träningsfisket dagarna innan bjöd på fantastiskt mycket mört och abborre. Höga vikter förväntades i förberedelserna på lördag morgon. Jokers packades upp ur paketen o brödmäsk av olika slag blandades och lades omsorgsfullt ned i olika påsar eller behållare. Broddarna var ett absolut måste för att överhuvudtaget kunna hålla sig kvar på isen. När vi var utplacerade runt rutan och väntade på första signalen som markerar ingång i rutorna, var spridningen av de tävlande runt rutan ganska stor. När startskottet gick borrades det febrilt och mäskades för att förhoppningsvis kunna locka fisken just till sitt eget hål. Man undrar ju hur det faktiskt ser ut där nere under isen när ljusinsläppet exploderar och allehanda mäsk-klockor kommer nedfarande från ovan med olika dofter och smaksättningar. Jag kan förstå att det tar några minuter innan någon förundrad mört eller abborre fattar tycke för en mormyska med blodisar på.

 

En halvtimme in på första deltävlingen började det flockas och bildas klunga där de utanför fick se sig besegrade. Det är ingen lätt match att hitta en lucka i en klunga som mäter mer än 5 meter till närmsta medtävlande. Det nappade på bra i klungan och någon enstaka fiskare hittade fisk även utanför klungan. Den som gjorde det bäst var Daniel Ahlgren som hade förmånen och skickligheten att hålla fisken kvar i ett enda hål där han kunde sitta hela tävlingen. Resultatet av den bedriften var 8,6 kg vilket blev helgens högsta individuella vikt. En överlägsen seger i första deltävlingen med 2 kg mer än Fredrik Samuelsson som hade näst högsta vikt.

 

I andra deltävlingen för dagen hade de flesta samma plan innan vi fick gå in i rutan och markera vårt första hål, det blev otroligt mycket folk på samma plats. När startskottet gått och en kvart passerat rörde sig flocken kors o tvärs över hela rutan. Efter en timme började mörten komma i gång i den klunga som bildats i andra änden på rutan. Undertecknad och suveräne Marino Sanvincenti lyckades precis klämma oss in i klungan och hade turen att få i gång ett hyffsat tempo på mörtfisket. Med 4 – 5 mm stora mormyskor kunde vi plocka ihop deltävlingens högsta och tredje högsta vikter om 5,3 kg vs 4,7 kg. Thomas Nilsson gjorde ytterligare en bra deltävling med näst högsta vikt om 5 kg. I andra deltävlingen hade ledaren Daniel Ahlgren oflyt och slutade på en 11:e placering i seniorklassen, men man ska aldrig ge upp!

 

SM-Wetterhall-800

Foto: Timo Jumisko/Andreas Wetterhall med fångst

 

På söndagen hade klockan övergått till sommartid så någon tid för extra sömn var det inte tal om. Med små grusade ögon startade dagen med ”Mankan-kaffe”. För egen del har jag alltid undrat hur han klarar av allt han har sig för. Jobbar kors o tvärs över hela landet men lyckas ändå tillverka tusentals pirkar och hitta på finurliga lösningar på diverse vardagsproblem. Magnus ”Mankan” Anderssons kaffe är som bamses dunderhonung. Bortsett från att bamse inte behöver besöka toaletten efteråt. Så med stora klara ögon kunde vi dag två placera oss runt mästerskapets sista tävlingsruta, denna dag var det snö i luften. De flesta tävlanden placerade sig på innerkanten då vi tidigare tävlingar just hittat fisken lite grundare än väntat. Med ”grundare” avses 3 – 5 m djupt. Var det mycket rörelse deltävling två så var deltävling tre något helt annat. Det var nog inte många som inte va över precis hela rutan. Snöfallet hade gjort att fisken var betydligt mer svårfångad. Abborre och någon enstaka mört fick syna den fallande snön inledningsvis men det tog en rejäl stund innan fisket kom igång lite bättre. Något enstaka hål här o där gav bra med fisk men det var verkligen ojämnt fiske över hela rutan. I kön till invägningen kunde det konstateras att det inte rörde sig om samma vikter som tidigare. Med spänd förväntan inväntades det totala resultatet och det viskades om att den beslutsamma Daniel Ahlgren lyckats knåpa ihop en för dagen utmärkt vikt. Man ska aldrig ge upp!

 

Vid prisutdelningen kunde det konstateras att Daniel Ahlgren fick ta steget högst upp på pallen med den största av pokaler i sin hand. Pokalen skänkt av Vestlis fiske som förvärvas genom högsta totalvikt. Klassvinnarna Daniel Ahlgren, Marie Björklin-Axelsson, Elisabeth Danielsson, Charles Fasth och Kasper Gustavsson erhöll en isborr ”Nero-sport” från Isfiskespecialisten och de ädla SM-medaljerna delades ut.

 

För fullständiga resultat klicka <HÄR>

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv