Landslagskval genomfört i Gnesta 2022

mankan-800Foto: Marino Sanvincenti / Mankan med en fin gädda.

Årets landslagskval i mormyska är genomfört på sjön Sillen utanför Gnesta.

Landslagskval mormyska 2022
Årets landslagskval gick av stapeln på Sillen utanför Gnesta, arrangerad av Trosa AFK. Som brukligt skulle det fiskas i fyra rutor om ca 120x80 meter där de 15 deltagarna, varav tyvärr endast en kvinna, skulle göra upp om två ordinarie och en reservplats i mormyskalandslaget, Team Sweden Ice. Det är i mina ögon förvånande få deltagare, då arrangemanget är både roligt och välorganiserat samt att anmälningsavgiften är relativt låg. Sammanräkningen av resultatet sker genom att ta de tre bästa placeringarna av de fyra deltävlingarna. Övriga tre ordinarie platser kommer tas ut på SM i mars.

Lördagens rutor var relativt jämndjupa mellan 4-5 meter. Provfisket under fredagen påvisade att det fanns fisk överallt och att de var riktigt nappvilliga. Under träningsfisket testades både olika beten, olika mormyskor och olika mäsk. Även mängden mäsk är intressant att undersöka och det visade sig i princip vara helt omöjligt att mäska för mycket, vilket normalt sett är ett ganska vanligt misstag man kan göra.

Fisket under lördagen var inte riktigt lika bra som under fredagens provfiske. I första ruta var det ganska jämnt med fem fiskande med vikter strax under och lite över 4 kg medan nästan hela övriga i fältet låg mellan 2-3 kg. Andra rutan för dagen var ännu jämnare där majoriteten hade vikter mellan 2-3 kg med en vinnarvikt på 3,3 kg. Efter första dagens tävlingar låg Thomas Axelsson i topp med två förstaplaceringar.

Inför söndagens fiske var det många som hade chans till en av de tre platserna till Team Sweden Ice. Helgens tredje ruta speglade lördagens gällande djup men den stora mängden fisk hade till största del förskansat sig till ena hörnet av rutan där Leena Wahlberg lyckades bäst samt Jimmi Bornström och Marino Sanvincenti något efter. I övrigt blev det en jämn historia där många vikter låg mellan 3-4 kg.

Tävlingens sista ruta skiljde sig rejält djupmässigt från övriga tre rutor med 2,5-6 meters djup. Sista rutan skulle bli avgörande för en handfull av de tävlande utom för Thomas Axelsson, som med en femteplats i näst sista rutan var klar för kommande års landslag. Undertecknad lyckades dock med raka motsatsen, jag gick bort mig helt och landade på sista plats i sista rutan. Även helgens sista deltävling blev en jämn batalj där de flesta vikterna låg mellan 2,5-3,5 kg och en vinnarvikt på 4,5 kg av Rolf Wahlberg.

När resultatet slutligen räknats färdigt kunde vi alla gratulera Thomas Axelsson, helgens dominant med 7 platspoäng och Pavel Chaloupka med 10 platspoäng till två ordinarie platser i Team Sweden Ice. Ett grattis är på sin plats även till kommande års reserv blev Andreas Wetterhall på en tredjeplats med 12 platspoäng.

Stort tack till alla som deltog och framför allt alla som hjälpt till att arrangera årets kvaltävlingar, allt från rutdomare till korvgrillare.

/Marino Sanvincenti
 

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv