Rapport från Härjedalscupen 2021 

andreas-med-6-hg-abb...Foto: Mats Arne Axelsson / Andreas Wetterhall med fin abborre på runt 6 hekto.

Andreas Wetterhall rapporterar från Härjedalscupen som hölls på Linsellsjön nära Sveg i början av december 2021.

För många tävlingsfiskare i pimpel är Härjedalscupen tävlingspremiären för säsongen. Beläget i Sveriges köldhål och knottmecka, Sveg. Den här helgen fanns det däremot inget behov av djungelolja då temperaturen var 10-15 minusgrader vilket var varmare än prognosen men kallt för en som inte vant sig vid kyla än.

Korv-Harjedalscupen-...Foto: Andreas Wetterhall

Som brukligt startades morgonen med en korv i goda lögnares lag. Diskussioner om vart man ska gå på tävlingen, hur oputsade pirkarna är och spekulationer kring vem som ska dra längsta strået under tävlingen. 72 stycken pirriga och förväntansfulla pimplare och mormyskafiskare som strax skulle beträda Linsellsjön som är välkänd för att hålla stor sik och abborre.

Väl ute på isen med borren vevandes det första hålet konstaterade jag nöjt att jag hade många av favoriterna inom synhåll. Det känns ju alltid tryggt att inte vara helt offside. Första nedsläppet för säsongen är som ett vakuum. Klockan stannar, man hör sina egna hjärtslag i röken av dimman från utandningen. Här i detta nu är spänningen olidlig. Ska det nappa i första hålet? Är jag rätt ute? 
Det gjorde det. Inte många, inte stora men det nappade. Härligt! Vi förflyttade oss succesivt längre och längre ut ur viken vi var i då det kom upp lite större fisk längre ut. Efter en dryg timme var vi ute vid mästerfiskaren Lars Gullstrand som plockade den ena matfisken efter den andra. Det såg så lätt och avslappnat ut. I det området höll vi oss kvar och kunde fiska upp en och annan finare abborre men inte i närheten av vad mästaren åstadkommit.

Lars vägde in 5,4 kg vilket var tävlingens högsta vikt, hatten av för Gullstrand. Undertecknad fick nöja mig med 2,4 kg. Bästa senior var Robert Pettersson med 4,4 kg och bästa dam Carina Widerberg med 2 kg. Hampus Hernvall i juniorklassen gjorde det utmärkt med sina 1,4 kg.

Söndagens tävling gick på Östingsjön som inte varit brukad som tävlings sjö på decennier. Förväntan på höga vikter var på förhand minimal. Kallt och disigt i luften var det när vi likt lämlar snirklade oss fram mellan träden för att ta oss ut på isen. Jag startade tävlingen på baksidan av ett par öar där Kent Hager drog ett gäng fina abborrar i första hålet. Jag höll mig kvar i det området eftersom fler och fler flyttade sig ut från landnära fiske till fiske längre ut från land. Jag kände mig nöjd över mina 1,1 kg men som vanligt fick jag förundras över de kassar med stora abborrar som syntes framför mig i kön till invägningen. Regerande svenska mästaren Anders ”Laxen” Axelsson hade förnämligt knåpat ihop 4,6 kg och hade dagens högsta vikt. Bästa dam blev återigen Carina Widerberg på 1,4 kg. Lars Gullstrand vann veteranklassen på 2,8 kg och därmed hade han helgens högsta totalvikt och säkrade segern i veteranklassen. Carina Widerberg vann damklassen och Christoffer Carlsson tog hem seniorklassen. 
Själv blev jag 10:a men vad gör det en så fantastisk helg i isfiskets tecken. Vi ses igen nästa år och visst kommer även DU då. 

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv