Rapport från VM i internationellt mete

Mincio-VM-intmete-20...Foto: Sportfiskarna Tävling

Årets VM i internationellt mete hölls i floden Mincio vid Peschiera del Garda, Italien.

Efter att det planerade VM:et 2020 i Italien ställdes in, fick vi till slut besked om att det istället skulle gå av stapeln helgen 4–5 september 2021. Laget, Anders Tersby, Mårten Johansson, Tommy Lindblom, Marcus Enström, Thomas Söderlund, packade bilar och släp tillsammans med våra kaptener och coacher Mattias Larsson, Mikael Tono och Christer Pantzar och for mot Italien och en inledande träningsvecka.

Tävlingssträckan, i floden Mincio som rinner ut i den södra änden av Gardasjön, är nog den finaste du kan tänka dig. Grönt vatten och med Alperna som fond. En klassisk tävlingsarena där VM arrangerades redan 1971 och senast 1996. 
Förhandsinformationen sade att fisket i Mincio har blivit mycket sämre de senaste åren och att du fiskade efter enstaka napp från färna, ruda och sarv. För att öka chansen till jämnt fiske hade italienska förbundet satt in fisk, små sarv och även extra färnor.
Taktiken var att fiska takeapart efter färna och sarv med lätta tackel, tunn lina och små krokar. Mäska med sticky mag med grus och ganska bindande mäsk då strömmen är stark. Sedan fiska bolognese på 18–20 meter ut om fisken backar ut från mäskplatsen. Även bolognese längre ut och slider testades under veckan.

Fisket utvecklades bättre än vi förväntat oss och vi hade kontakt med större fisk under hela veckan. Främst färna men även ruda och karp. Men det är svåra taktiska och tekniska avvägningar man får göra när du fiskar efter 3–5 napp från större fisk. Går du upp lina/krok ökar du chansen att få upp fisken, men kommer du få nappen?

23 nationer var anmälda. Färre än vanligt beroende på COVID-situationen. Men alla stora nationer var på plats. Tävlingstaktiken på lördagen var att fiska efter småsarven precis på mäskplatsen och färnor längst ner på driften. Att få de små var inte så lätt som man kan tro, men alla i laget fick istället en eller flera större fiskar och totalt låg vi på en 8:e plats efter första dagen 54poäng, endast 11 poäng efter 3:an Ungern.

Dag 2 ändrade vi taktiken något, gick över och satsade på större fisk helt och hållet. Och koppade endast sticky mag med grus och inget mäsk. Vi fick in ännu fler stora fiskar, men tyvärr kunde vi inte få upp alla. Tafsbrott och rätade krokar tyder på att det var karp, och de var för stora att få upp på tunnare tackel. Vi backade till en totalt 11:e plats i lag, med 116p. 
Italien vann som förväntat på 75p, men det var inte med någon stor marginal ner till Tjeckien på 86,5p och England på 89p. Bäst i svenska laget var Marcus Enström med en individuell 23:e plats före stjärnor som italienska Fini och Falsini och engelska Will Raison.

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv