Sportfiskarnas första SM i mete - trögt fiske men bra arrangemang

sm-mete-nykoping-800
Foto: Michael Molander

Under helgen 25 - 26 september genomfördes Sportfiskarnas första SM i mete, en blandning av traditionellt och internationellt mete, ett försök till något nytt.

Grundreglerna är tagna från det traditionella metet med det största undantaget att använda keepnet för att kunna återutsätta fisken efter vägning och att man får en bestämd plats som man inte får byta under tävlingens gång. Dock ej samma plats på lördagen och söndagen även om några lottades på samma plats då det var fri lottning. Det var tävlingsledningen som förrättade lottning bakom stängda dörrar under fredagen där alla fick platser i en av de åtta sektioner som piren uppdelades i.

Arrangemanget genomfördes av Torshälla SFK, Gnesta SFK och Stäkets SF i samarbete med Sportfiskarna.

Tävlingen avgjordes under de två dagarna i strålande sol i Nyköping på Nyköpingspiren som är ca 1.300 meter lång och en perfekt tävlingsplats för fiske. En tävlingsarena som används av klubbar och distrikt i närområdet sedan över 20 år tillbaka.

Det var väldigt trögt fiske för de 97 tävlande i herr, dam och juniorklasserna. Det var på många sätt en mental kamp där de tävlande visste att en stor fisk i sista minuten skulle göra skillnad på en topp eller botten placering. Det var så pass trögt att flera välmeriterade metare fick åka hem utan ett napp.
Fiskarna som kom upp var små gärs, små abborrar, små mört, björknor, sarv, braxen och id. De som lyckades fånga braxen eller en större id under dagen visade sig bli helt avgörande för placeringen. Mängdfiske var det inte alls tal om denna helg. För att placera sig högt så var man tvungen att ha turen att fånga en större fisk.
Största fisk denna tävlingshelg var en Id på 1,5 kilo som fångades av Erik Karlsson, SFK Firren.

Beten-sm-mete-800
Man fiskade med toppknutet metspö i varierade längder från 3 – 8 meter och med spinnspö för bottenmete och kastflöte. Vanligaste betet denna gång var mask men även maggot och majs användes flitigt.
Tekniken för dagarna varierade då de flesta rörde sitt flöte ofta medan andra lät vågorna och strömmen påverka flötets och betets rörelser. 

havning-sm-mete-800

Då varje gram var otroligt viktig för totalplaceringen så håvades även de näst intill alla fiskar. 

Roger Vestli från Metebutiken var på plats och bidrog generöst till prisbordet.
Clarion Choice hotell, skänkte en övernattning för två personer på valfritt Choice hotell i Sverige som lottades ut till en lycklig vinnare.
Nyköpings kommun, skänkte 15 minnespriser, den så kallade Nyköpingsnyckeln, vilka mottogs med tacksamhet av de topplacerade.

Brenton Bate, Norrtälje SF vann herrklassen överlägset då han vann sin sektion både lördag och söndag. Marie Magnusson, Sundsjöfiskarna vann nästan lika överlägset med en andra och första plats i sin sektion, Viktor Fritz Hallsbergs SFK vann juniorklassen efter en vinst och en andraplacering.

Innan prisutdelningen så berättade Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm om Sportfiskarnas verksamhet och nyckelområden. Ett mycket uppskattat inslag från såväl tävlande som arrangörer.

Det var totalt 97 tävlande i 3 olika klasser fördelat på 5 juniorer, 24 damer och 68 herrar. De tävlande var positiva till denna nya tävlingsform och önskade en fortsättning som ser ut att bli verklighet även 2022, då som nu i Nyköping på piren men då en månad tidigare då fisket normalt är bättre. 

De tävlande hade rest in från olika delar i Sverige, längst hade de tävlande från Jämtland, Värmland och Skåne åkt.

Sportfiskarna tackar de tävlande och arrangörerna för att ni bidrog till det positiva arrangemanget och vänskapen.

Se fullständiga resultatlista  här.

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv