Swedish Perch Mafia vann vårt första SM i Abborre

prisutdelning-sm-i-a...Foto: Michael Molander / Totalsegrare med bucklan blev Swedish Perch Mafia, till vänster tvåorna Team One More Bait och Team Högvarv knep bronsplatsen.

Den första SM-tävlingen i grenen Abborre för 2-3 manna båtlag genomfördes på Norasjön i Örebrodistriktet 4 september 2021.

Det var 29 kvalificerade lag till start i finalen. Arrangör var klubben Nora-Gyttorp fiskeklubb och framför allt Sebastian, Viktor, Johnny personerna bakom serien Swedish Perch Tournament.

Nora med sina kullerstensbelagda gator och äldre byggnader gav det svenska mästerskapet i abborre en härlig inramning. Staden var nu full av turister så det var många förbipasserande som därmed gick längs med strandpromenaden och följde fisketävlingen.

Tävlingen började 07.30 med kaptensmöte där de lokala reglerna genomgicks och övriga tävlingsregler. De flesta av teamen hade varit på sjön för att rekognosera inför mästerskapet medan några team kom helt oförberedda. Det var 7 knop som gällde vid startsignal och därefter tillämpades fri fart, vilket med vissa båtar visade sig vara upp emot 50 knop. När starten gick så visade sig att spridningen blev stor och att hela sjön delades upp jämt bland de tävlande. Tävlingsplanen var för några av teamen väldigt förbestämt att stanna på ställe hela tävlingen och det krävs ett visst mod och pannben att hålla en sådan plan under hela 8 timmar. 

Arrangören bjöd Sportfiskarnas representanter en tur runt hela sjön, där vi gavs möjlighet att följa tävlingen på nära håll på Norasjön. På vägen runt sjön såg vi de som var i ledning och de som var strax utanför men vi meddelade inte informationen till de tävlande. På så gott som varje intressant område så låg det en eller flera båtar på plats. Dock inte utanför nudistbadet där det var det lika tomt på land som utanför på vattnet. Små vobblers, jigg och droppshot var de beten som mestadels användes och fisket bedrevs från strandnära kanter till djup över 10 meter. Vattentemperaturen var strax under 15 grader vilket ansågs bra för abborrfiske. Vädret visade sig från sitt bästa sida och de tävlande erbjöds strålande sol i 20 grader med svaga vindar.

abbarn-43cm-SM-2021-...Foto: Team One More Bait /Längsta abborren på 43 cm fångades av Nermin Sakonjic från Team One More Bait.

Vid bojen i sundet Hudson Hornet låg det större delen av tävlingen en båt men det gav inget lyckat resultat denna gång. På baksidan av ön Alntorpsö låg laget Fishit stilla hela dagen och gjorde det bra och låg trea när resultaten inte blev längre var öppna efter 14.00. När vi passerade deras point så fortsatte vi varvet mot staden Nora. På vägen mot hemkajen passerade vi dagens enda kvinnliga tävlande Anna Edwertz i team Anto. Hon såg ut att vilja få fler i teamet att få fler och längre abborrar då hon dragit den längsta. Sista två timmarna var det mörkerresultat och endast arrangören hade kännedom om resultatläget. Sista timmen sågs flera team att byta platser åt alla håll, många hade inte fått fyllt papper och desperationen blev tydlig, man åkte mer båt än fiskade på flera håll. Med en timme kvar så gav de första lagen upp och tog sig hemåt. De flesta teamen hängde dock i ända till slutet och av de 29 tävlande lagen så fick 18 team fullt papper det vill säga 5 godkända abborrar. Med en timme kvar bestämmer sig SPM att åka till den norra platsen på en kant på ca 6.5 meters djup som de sett ut och de fick omedelbart träff på en abborre på 42 cm och sedan en till på 42 cm och precis innan slutsignal så fångar de en på 41 cm  som i 50 knop fotograferas på väg mot målplats där fångstmannen ligger på magen på durken i båten och får OK från arrangörerna med sekunder kvar av tävlingen. Kapten Tobbe berättar i efterhand att de fiskat med mörkblå/lila hårdbeten och jigg som visade sig var bäst för dagen. De hade drygt 200 abborrar i båten under tävlingsdagen på dessa beten. Med bara minuter kvar till slutsignal får arrangörerna besked om ett batterihaveri, det skickas ut en arrangörsbåt och de tävlande bogseras till målplats och hinner komma in i tid för att bli 5:a i tävlingen.

Totalvinnare blev nu Swedish Pearch Mafia bestående av Tobbe Olsson, Christian Höglund och Simon Schörling som vann med en total Längd på 200cm på deras fem längsta abborrar. Prisutdelningen skedde i strålande sol och ett stort antal förbipasserande nyfikna stannade till och hyllade de nya svenska mästarna. De tre medaljörerna kvalificerade sig därmed till nästa års SM abborre på Åsunden i Ulricehamn.

Sportfiskarna tackar arrangörerna och framför allt Sebastian, Johnny och Viktor från Swedish Perch Tournament som drog det tyngsta lasset i förberedelserna.

Läs hela resultatlistan på Fishy.nu.

/Michael Molander, Calle Andersson
Sportfiskarna Tävling

Kategorier: Tävlingsfiske, Gädda | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv