Misstänkt Koiherpesvirus i närbeläget karpvatten - Holmadammen stängs för fiske

KarpBallasjönfotoLei...
Döda karpar från Ballasjön. Foto: Leif Andersson/Joel Abrahamsson.

Ett utbrott misstänks av Koiherpesvirus (KHV) i Ballasjön, Bollebygd, som är känd för sina stora karpar upp till 20 kg.

-Vi såg döda och döende karpar för ca 2 veckor sedan, säger Leif Andersson som är fiskevärd och bor alldeles intill sjön.

Kontakt med Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har tagits och misstankarna finns att det rör sig om KHV-viruset med upp till 100 % dödlighet i en population. Överlevare kan föra smittan vidare då viruset överlever i smittade men symptomfria karpar. Det är därför av största vikt att man alltid vid fiske i vatten med karp rengör och torkar utrustning och kläder som varit i kontakt med vatten. Vi letar nu efter karp med symptom eller som nyss har dött för att skicka prov till SVA för analys, säger Leif. Det skall påpekas att all karputsättning i Ballasjön har skett från hälsokontrollerad fiskodling.

Läs mer om viruset på SVAs hemsida: Koiherpesvirus (KHV) hos fisk - SVA.

Sportfiskarna Region Väst har tagit beslut att tillfälligt stänga Holmadammen för allt fiske och stoppa riktat karpfiske på Gula Kortets vatten medan vi väntar på provsvar. Våra tillsynspersoner ombeds att sprida informationen när de träffar på karpfiskare vid vattnen.

 

Kategorier: Fiske i Göteborg, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv