Statlig utredning föreslår kraftig försvagning av strandskyddet

mindre-back-micael-s...Foto: Micael Söderström / Strandskyddet föreslås föreslås bland annat tas bort för vattendrag smalare än 2 meter.

Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för tillgång till strandområden enligt allemansrätten och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Sportfiskarna har nyligen lämnat synpunkter på utredningen och menar att förslag om att stärka skyddet i områden med behov av stärkt skydd lyser med sin frånvaro, medan man i stället har lagt mycket kraft på att lätta på strandskyddet. 

En statlig utredning har föreslagit förändringar i strandskyddsbestämmelserna. Utredningen är en del i uppfyllandet av det så kallade Januariavtalet. Utredningens uppdrag har bestått i att ge förslag på hur man kan underlätta för byggande i strandnära lägen i landsbygd, och se över möjligheten att stärka strandskyddet i starkt exploaterade områden.

Sportfiskarna kan se att det finns skäl för att genomföra lättnader i strandskyddet i områden med låg exploateringsgrad, men menar att utredningen har gått betydligt längre än uppdraget. Utredningen har föreslagit att lättnader i strandskyddet till skillnad från idag ska vara möjliga även i kustområden, vid de stora sjöarna och i skärgården. Dessutom vill man ta bort strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.

Kommuner föreslås kunna ansöka hos länsstyrelsen om att strandskyddet ska kunna hävas i så kallade landsbygdsområden. Kommuner kan också välja att peka ut sådana områden i översiktsplaner. Sportfiskarna menar alltså att det inte är fel i sak att förenkla för byggande i glesbygd, dock bör det endast ske i områden där tillgängligheten till stränder är god och där höga naturvärden och viktiga lek- och uppväxtområden för fisk inte riskerar att skadas.

Ett avgörande problem är att det inte finns några begränsningar för hur stora eller många dessa landsbygdsområden får vara. Nästan hälften av alla reproduktionsområden för fisk är idag exploaterade och varje år nyexploateras ungefär 0,5 % av kvarvarande miljöer. Nära tätorter är exploateringstakten ännu högre, kring 1 % per år. Sedan 2011 har antalet strandskyddsdispenser ökat med 56 %. 
Utredningen uppmärksammar grunda mjukbottnar som är en viktig livsmiljö för många kustlevande arter och fungerar som lek- och uppväxtområden för fisk, vilket förstås är positivt. Dock föreslår utredningen bara att dispens från strandskyddet ska tillämpas restriktivt i dessa områden, vilket egentligen inte är någon skillnad från gällande rätt idag. Förslaget i den delen är ingen förstärkning av strandskyddet utan snarare ett förtydligande av den befintliga lagen och det ska fortfarande vara möjligt att få dispens i sådana områden.

Utredningen föreslår alltså även att det generella strandskyddet tas bort vid sjöar mindre än 1 hektar och vattendrag smalare än 2 meter. Små vattendrag utgör bland de mest produktiva och värdefulla vattenmiljöer som finns och är barnkammare för arter som öring, nejonöga och harr. Att ta bort strandskyddet vid små sjöar och vattendrag skulle betyda att över en miljon kilometer av små vattendrag skulle förlora sitt skydd.

Läs hela remissvaret här

Kategorier: Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv