Se fantastisk film om tonfiskmärkning

tonfiskfilm-bild-800
Foto: Deep Sea Reporter

Det digitala nyhetsmagasinet Deep Sea Reporter har producerat en unik film om märkningsprojektet och forskningen om blåfenad tonfisk i Sverige.

-Filmen ger en mycket god inblick i hur det är att spöfånga, märka och återutsätta en urstark 300-kilos tonfisk, säger Markus Lundgren, chef för Sportfiskarna Region Väst, som själv medverkat i flera tidigare märkningsprojekt.

Den blåfenade tonfisken var länge helt borta från svenska vatten på grund av utfiskning men började för ett antal år sedan åter observeras sporadiskt utanför västkusten. Sensommaren 2016 dök plötsligt hundratals jagande tonfiskar upp och tanken väcktes då simultant hos både Sportfiskarna och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, om att söka tillstånd för- och genomföra ett märkningsprojekt där man fångade tonfiskarna via sportfiske. Syftet skulle vara att kartlägga tonfiskens vandringar med satellitsändare och därigenom få mer kunskap om beståndets status och vilka deras lekområden är mm.

SLU genomförde den första märkningen av blåfenad tonfisk på västkusten 2017 i samarbete med det danska forskningsinstitutet DTU Aqua, WWF och Sportfiskarna. 18 tonfiskar landades, märktes med sändare och återutsattes. Då hade inte tonfisk fångats på spö i Sverige sedan 1964. Fler märkningsinsatser har sedan genomförts, 2018 enbart i danska vatten och 2019–2020 åter i svenska vatten. Data från sändarna sammanställs för närvarande till en kommande rapport.

-Givetvis är sportfiske det bästa och mest hållbara sättet vi kan nyttja tonfisken som resurs. Detta både ur ett socioekonomiskt och biologiskt perspektiv. Tänk vilket uppsving det exempelvis skulle kunna ge till turistnäringen och till sportfiskebranschen längs västkusten, kommenterar Markus Lundgren.

Se filmen HÄR

Om Deep Sea Reporter:
Deep Sea Reporter är ett digitalt magasin med fokus på havet. Syftet är att nå ut till allmänhet och opinionsbildare med fri och oberoende journalistik. Magasinet finansieras genom bidrag från stiftelser och privatpersoner. Stiftelsen Voice of the Oceans bidrag har gjort det möjligt att starta Deep Sea Reporter.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Fiske, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv