De bästa fisketipsen för havsöring i Skåne


Drömmen är att fånga en riktigt fet blänkare. Foto: Linus Holmgren

Sportfiskarna har intervjuat en riktigt erfaren havsöringsräv, öringbloggaren Linus Holmgren, och bett honom ge sina bästa fisketips för silvret i syd.

Om man börjar lite grundläggande, vilka beten anser du fungerar bäst?
Beten kring 20 -25 gram är generellt mest bekvämt att fiska med, men man ska aldrig vara rädd för att testa något mindre eller större. På sommaren kan man bli förvånad över hur stora sillar och tobisar som havsöringen sugen i sig. Men generellt är det viktigaste att betet klarar vind och kastar långt, i alla fall för mig som är ute mycket när det blåser. Jag föredrar även typen "genomlöpare" från OGP eller OLR där man trär linan genom betet och knyter på kroken. Dessa beten krokar mycket bra och du tappar väldigt lite fisk. Att välja färg är ett kapitel för sig och sällan märker jag någon större skillnad. Dock gillar jag beten med mjuk reflektion i form av koppar eller pärlemor. Detta ger en bra effekt i vattnet när solen tittar fram och det känns som det kan trigga fisken lite extra. Sen kan det vara klokt att tänka till kring HUR man fiskar betet då tempoväxlingar och vevstopp kan vara avgörande. Men om havsöringen är på gång hugger de på det mesta, men är det segt under en längre period så får man tänka till. Då är "bombarda" eller flugspöet ett bra alternativ för då kan man imitera små betesdjur som typ märlor eller spigg. Åker du till Skåne så ta en tur förbi Sportfiskegiganten som har Sveriges största utbud på kunskap och utrustning kring havsöringsfiske.

Genomlöpsdrag är effektiva. Fisken kan inte använda draget som hävstång för att komma loss. Notera tacklingen med en pärla mellan knuten och draget.

Hur tänker du om lämplig väderlek och vind för fisket på kusten?
Det beror på säsong, men pålandsvind med 4-8 m/sek är alltid hett. Men de bästa fiskestunderna har jag haft i frisk vind på 10 - 15 m/sek. Hittar man bara ett fiskbart vattenområde kan man ha makalösa fisken då rörelsen under ytan får havsöringen att bli mycket aktiv. I lugnt väder har jag personligen svårt, men det finns en hel del som lyckas då också. Kanske handlar det om fisketeknik och platser. Men vid lugnt väder och klart vatten är det fluga som gäller. Men min generella strategi är att fiska av mycket stora ytor och hitta fisken. Det brukar funka bra att tänka "jag ska bara testa den udden också". Dovare ljus likt solnedgång och lite grumligt vatten är ofta till en fördel. Då vågar havsöringen ge sig ut på jakt.

Vilka områden på kusten är bra, hur ska man tänka när man letar efter bra fiskeplatser?
Skåne bjuder verkligen på fantastiska havsöringssträckor. Beroende på väder och vind fiskar jag hela vägen från Ängelholm till Kivik. Kör längs kusten och spana efter sand, tång och sten så kommer du ha framgång. Generellt blir jag förvånad hur olika platser kan leverera från säsong till säsong. Men vill man ha en bra naturupplevelse är både Kivik och Höganäs vackra platser.


Vadare, vadarstav, håv och en långkastande haspelutrustning.

Vilken övrig utrustning behöver man för att kunna fiska effektivt?
Satsa på ett par sköna vadare då det är viktigt att man kan gå över stora ytor. Oavsett om du flugfiskar eller kör spinnfiske så funkar det mesta, men det är bra om spöet kastar långt och det blir roligare om det är lite känsla. Exempelvis har jag tidigare fiskat endast med långa spön på 10-11 fot och 15-35 gram, men idag fiskar jag även med kortare spön som erbjuder bättre känsla. Vadarstav kan vara bra på sydkusten då där är mycket runda stenar, men om jag kan skippa den så gör jag det. Ett par bra polariserande glasögon förhöjer fiskeupplevelsen då du ser både fisk och botten på ett mycket bättre sätt. De flesta fiskebutiker kan hjälpa dig att hitta en vettig utrustning.

Till sist: hur funkar det med fiskeregler och fiskeetik, var får man fiska och vilken öring ska man behålla om man vill ta hem en fisk?
Se upp för fredningar vid åmynningar under tidig vår och håll i minnet att minimimått på havsöring är 50 cm. Men läs gärna på Länsstyrelsens hemsida för full information för just den platsen där du fiskar. Ett annat tips är att använda Eniros sjökortsapp då du där kan se lokala förbudsområden med GPS. Den ständiga diskussionen är kring utlekt havsöring som inte är någon vidare matfisk. Det kan vara lätt att ta miste i början, men när man väl betraktar fisken i lugn och ro så ser man att den är utlekt. Generellt kan man säga att är man osäker när du landar fisken så är det allt som oftast en utlekt fisk. Då kan det ofta vara en så kallad "påblänkare" som är en utlekt fisk som börjar bli blank. Men ha som utgångspunkt att öringen ska vara spolformad och gärna med fjäll som faller av så tar du aldrig fel. Ta gärna hem en fin fisk till middag och återutsätt de andra fiskarna du fångar så varsamt som möjligt. Tänk även på att kusten är lång så att trängas med andra är onödigt när du har chansen att upptäcka nya havsöringsplatser.

Kategorier: Fiske, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv