Nya åtgärder i Hans Lidmans Svartå

svartaan-2-800
Foto: Peter Hallgren

Sportfiskarna fortsätter i år att restaurera delar av vattendraget som författaren Hans Lidman kallade ”Svartån”.

Som vi kunde rapportera om i fjol påbörjades då fiskevårdsprojektet ”I Hans Lidmans fotspår” som omfattar olika biotopvårdsarbeten, elfiske, samt kartering av delar av Frösteboåns övre avrinningsområde i Ovanåkers kommun i Hälsingland. Lokala sportfiskare tog de första initiativen till projektet som sedan växte till en konkret plan.

svartaan-1-700
Foto: Peter Hallgren
I fjol restaurerades stora delar av Nedre Tälningsån, i år har turen kommit till de allra mest klassiska delarna av Hans Lidmans fiskevatten: Mållångsboån och Flaxnan.  Tack vare Lidmans episka fiskeberättelser i exempelvis boken ”Det nappar i Svartån” är det väl belagt att åsystemet innan flottledsrensning och vattenkraftsutbyggnad, hyste en både talrik och storvuxen öringstam som då möjliggjorde ett fantastiskt sportfiske. Årets första etapp av restaureringen är nu klar men arbetet återupptas senare i sommar.

Projektet är möjligt tack vare finansiering från Havs- och Vattenmyndigheten, LOVA-anslaget, Abu Garcia Fiskevårdsfond, Ge fan i våra vatten och fiskeavgiftsmedel.

Mer info om projektet kommer framöver på webb och i tidning mm!

Läs tidigare nyhet här: Sportfiskarna restaurerar Hans Lidmans Svartå

 

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv