Finsk studie undersöker överlevnad hos lax 

laxmarkning-finland
Foto: Timo Ruokonen/Luke

Under sommaren kommer Finska Naturresursinstitutet (Luke) att undersöka överlevnaden av lax som återutsätts från pushupfällor längs Bottniskaviken. Studien genomförs via märkning av fångad vildlax som släpps tillbaka i havet. 

Du som sportfiskare kan hjälpa till i undersökningen: fångar du en märkt lax är det viktigt att rapportera in fångsten till finska Naturresursinstitutet. Mer info om rapportering finns nedan. Laxen behöver inte dödas utan man kan fota av texten på märken och återutsätta fisken. En ersättning betalas för märkesinformationen, som tillsammans med fångstplatsen, fångsttidpunkten och helst ett foto av fångsten skickas in. Efter att märkesinformationen tillvaratagits, vill forskarna helst att den märkta laxen släpps fri för att man kan få så många observationer som möjligt som visar laxvandringen och överlevnaden.

Finska Naturresursinstitutet utbetalar 25 euro eller skickar en sportfiskeprodukt som ersättning för returnerade märken från laxar som fångats i älv eller hav. Övrig viktig information är laxens längd, vikt och fångstredskap. Märket mm skickas med post till:
LUKE
Merkki, 5005751
00003 SVARSFÖRSÄNDELSE
Suomi

Man kan även rapportera märkesuppgifterna online via nedanstående formulär:
Elektroniskt returformulär

pushupfalla-finsk
Foto: Timo Ruokonen/LUKE / Vittjning av en pushupfälla vid laxfiske i Bottniska viken.

Läs mer om studien här: Laxstudie Luke

Kategorier: Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv