15 000 laxungar utsatta i Vättern

vatternutsattning-20...Foto: Sportfiskarna

Under april-maj har Sportfiskarna nu genomfört första delen av årets utsättning av lax i Vättern.

Fisken som sattes ut i år är 2-årig klarälvslax som levereras av fiskodlarna Gammelkroppa AB och EM-lax AB. Hittills har 15 000 klarälvslaxar satts ut och under hösten kommer ytterligare 5000 laxar levereras. Vid kontroll visade fisken god kvalité och jämn och fin medelstorlek.

Sportfiskarna ansvarar sedan 2015 för upphandling, inköp, kontroll och utsättning av lax i Vättern. Utsättningen görs som en kompensation för den mycket storvuxna öringstam som tidigare levde i Vättern och lekte i Motala ström och som tyvärr slogs ut redan i början av 1900-talet till följd av vattenkraftsutbyggnaden. Ansvarsfördelningen mellan Sportfiskarna och Länsstyrelserna runt Vättern (Västra Götaland, Jönköping, Örebro och Östergötland) regleras via en avsiktsförklaring från våren 2015.

Utsättningen av lax finansieras genom fiskeavgiftsmedel från Motala kraftverk och frivilligt insamlade pengar från stiftelsen ”Mer lax i Vättern”. 
-Sportfiskarna vill understryka hur viktig stiftelsens medfinansiering är och vill rikta ett stort tack till alla som är med och bidrar, säger Mattias Larsson, projektledare fiskevård på Sportfiskarnas regionkontor i Jönköping.

För frågor om utsättningen av lax i Vättern kontakta:
Mattias Larsson, 08-410 80 637, mattias.larsson@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Region Öst, Fiske i Göteborg, Region Väst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv