Sportfiske viktig pusselbit när Jönköping blev årets friluftskommun 

friluftstarta-800Foto: Sportfiskarna / Utmärkelsen firades såklart med massipantåta.

29 april blev det officiellt att Jönköping utsetts till Sveriges friluftskommun 2020. En av de insatser som bidragit till utmärkelsen är ett nära samarbete med Sportfiskarna.

– Denna fina utmärkelse hade inte varit möjlig utan alla fantastiska insatser och det engagemang som visas av medarbetare, enskilda friluftsidkare och det ideella föreningslivet, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör.

Sedan 2010 utser Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening landets främsta friluftskommun. Detta görs med hjälp av en enkätundersökning bland Sveriges kommuner och tidigare år har Jönköpings kommun varit högt placerat i rankingen. Men 2020 var det dags att vinna.

– Vi försöker samverka brett på alla håll och kanter och ett nytt och unikt sätt som vi nu arbetar med är genom det idéburna offentliga partnerskap som vi har med Sportfiskarna. Partnerskapet levererar både friluftsaktiviteter och miljöåtgärder och skapar långsiktiga förutsättningar, berättar Lisa Bergström, friluftsstrateg i Jönköpings kommun.

Motiveringen till varför Jönköping utsetts till årets friluftskommun 2020

”Kommunen har under en lång tid haft en hög ambitionsnivå i friluftslivsarbetet och under flera år placerat sig högt i rankingen. I årets undersökning visar de på en fortsatt långsiktigt hög ambitionsnivå genom en ny digital friluftsplan med tydlig koppling till friluftspolitiken och med tydliga prioriteringar för att kunna leverera ett rikt friluftsliv till sina medborgare genom planering, åtgärder och aktiviteter. Kommunen satsar på att göra friluftslivet tillgängligt för flera olika målgrupper, bland annat med fokus på barn och människor med olika former av funktionsnedsättning. I sitt arbete har kommunen visat på en bred samverkan med civilsamhället, akademien, offentliga och privata aktörer. Som ett innovativt exempel på samverkan har kommunen ingått ett ”idéburet offentligt partnerskap” med Sportfiskarna."  

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Öst | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv