Stor försiktighet krävs nu på sista isarna


sista-isen-800Foto: Bengt Olsson / Säsongens sista abborrpimpel på Västersjön i Hamra, Ljusdals kommun, 2020-04-18. Isen var då ca 40 cm.

Det går fortfarande att isfiska i delar av Norrland. Men med kommande veckas varma väder finns anledning till mycket stor försiktighet på isen.

Exempelvis längs fjällkedjan och i delar av Norrlands inland och i Norrbotten finns fortfarande isar som kommer att hålla för isfiske ett tag till. Fisket på de sista isarna är ofta mycket bra då fisken blir huggvillig av ökande ljus och temperatur. Men med många plusgrader och sol kan även tjocka isar som varit frusna på morgonen, snabbt bli mjuka och farliga. God lokalkännedom är nu viktig för att veta om isen fortsatt är säker.

Is på våren
På våren påverkas isen kraftigt av värme och sol. Solen kan påverka isen på djupet utan att det syns på ytan vilket gör vårisarna förrädiska. Efter en kall natt kan isen upplevas som mycket stark, men isen kan snabbt tappa styrka under dagen när solen och temperaturen stiger. Försämringen kan gå snabbt, ibland på så lite som 15 – 20 minuter. Ofta försvagas isen först på grunt vatten närmast land, vilket kan göra det svårt att ta sig tillbaka till land. Det är viktigt att säkerställa att det finns säker is tillbaka till land, helst till en skuggad strand.

Några enkla regler för ökad säkerhet:
-Undersök isens hållfasthet innan du går ut på den och vid förflyttningar. (använd ispik eller provborra)
-Fiska inte ensam.
-Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs runt halsen) och lättåtkomlig säkerhetslina.
-Undvik strömsatta områden som in- och utlopp, och sund.
-Undvik att köra skoter på okänd is.
-Avsluta fisket direkt och gå iland om isen börjar bli mjuk.
-Avstå isfiske om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig.

Läs mer om issäkerhet på: www.issakerhet.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv