Ogenomtänkt beslut att helt stänga sportfisket vid Jockfall

Jockfall-Foto-Thomas...
Foto: Thomas Johansson / Laxfisket vid Jockfall i Kalixälven är ett av landets populäraste.

Ett av Sveriges mest populära laxfisken, Jockfall i Kalix älv, stängs nu med hänvisning till risken för spridning av coronaviruset.

Det är bysamfällighetsföreningen i Jockfall som tagit beslutet att överhuvudtaget inte sälja fiskekort i år med hänvisning till risken för spridning av coronaviruset. Ett skäl som man uppgett är att man menar att man inte kan garantera säkerheten för fisketillsynspersonerna. I en intervju i tidningen Norrbottens-Kuriren uppger Robert Eriksson ordföranden i samfälligheten att det inte finns anledning att ompröva beslutet ens om läget lättas upp.

Sportfiskarna anser att beslutet är väl drastiskt och att det kommer drabba det populära laxfisket och inte minst lokala fiskare hårt. Potentiella problem med exempelvis kontroll av fiskekort kan rimligen lösas med hjälp av de unika koder som finns för varje digitalt fiskekort. Fisketillsynspersoner torde därigenom kunna hålla avstånd vid kontroller och följa folkhälsomyndighetens råd.

- Bara man vill går det nog att hitta lösningar för exempelvis fisketillsyn. Möjligheten att bedriva utomhusaktivitet kommer att vara viktigt för folkhälsan under kommande period och om alla fiskare följer Folkhälsomyndighetens rådgivning är sportfiske ett utmärkt sätt att må bra och aktivera sig, kommenterar Sportfiskarnas projektledare för laxfrågor Glenn Douglas.

Med stängningen av Sveriges gränser kan man anta att det kommer att vara ett betydligt mindre antal sportfiskare vid Jockfall i år vilket då redan kraftigt minskar riskerna för trängsel vid älven. Att begränsa det antal fiskekort som säljs per dag kan också vara en lösning för att minska risken för trängsel vid de populäraste platserna. Om man åker i egen bil till fiskeplatserna och visar extra hänsyn till varandra och fiskar med extra avstånd bör fiske vara fullt möjligt att bedriva enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

-  Så kallad ”Social distancing” är ingenting nytt för oss sportfiskare, vi håller redan avstånd under fisket för att undvika lintrassel och andra störningar. Friluftsliv och sportfiske kommer att vara ännu mer viktigt under sommaren och därför ser vi gärna att Jockfalls bysamfällighetsföreningen omvärderar beslutet att redan nu stänga allt fiske denna säsong, säger Glenn Douglas.

Sportfiskarna kommer själva att framöver genomföra åtgärder för att i högre grad tillgängliggöra sportfisket för allmänheten. Förbundet kommer även fortsatt att bevaka frågan om laxfisket vid Jockfall.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Region Norr | Taggar: |

Nyhetsarkiv