Katastrofvinter för pimpeltävlingar i södra Sverige

bryggpimpel-800
Foto: Bengt Olsson / 4 plusgrader, vårsol och Mälaren fullständigt isfri den 22 januari.

Innevarande mildvinter har hittills varit en av de sämsta någonsin för det organiserade tävlingsfisket på is i södra delen av landet. Vad Sportfiskarna känner till har inga pimpeltävlingar kunnat genomföras i exempelvis Mälardalen, Göteborgsregionen eller runt Örebro.

Gränsen för var det finns säker is går i slutet av januari 2020 ungefär i en linje från norra Värmland till norra Gästrikland. Längs denna gräns kan mindre sjöar ha säker is medan de större vattnen ofta är öppna. I södra delen av landet saknas is helt.

-Senast vi hade en så här dålig vinter runt Stockholm var 2008, men då gick det ändå att genomföra några pimpeltävlingar i Stockholmsdistriktet. Om det nu inte blir kallt i början av februari kommer det inte att lägga någon is alls i vinter. Även små grunda sjöar är helt isfria för närvarande, kommenterar Michael Molander, tävlingsansvarig på Sportfiskarna.

Abbe_o_Gert_n-10-800
Bild: Erik Ohlsson / Många tävlingsfiskare i södra delen av landet lider nu av pimpelabstinens. Här gestaltat i serien Abbe&Gert.

Om man räknar in alla typer av pimpeltävlingar som KM, DM, lokala pimpelserier och så kallade pimpelkulor är det sannolikt hundratals tävlingar som fått ställas in i södra delen av landet. Det handlar om många ideella timmars arbete och planerande som nu går om intet. De uteblivna tävlingsarrangemangen innebär även ett allvarligt avbräck i folkhälsa och social samvaro för många föreningsaktiva.

Samtidigt finns det väldigt fin is att isfiska på i norra delen av landet. I exempelvis Hälsingland och norra Dalarna är isen på de flesta vatten nu snöfri och kompakt då det varierande vädret fått snön att smälta och isen att därmed frysa ihop i omgångar. Längre norrut är isen ännu bättre. Många tävlingspimplare åker nu norrut till olika öppna tävlingar för att få tävla.

-Möjligheten att få tävla i norr är mycket uppskattad, men det blir samtidigt avsevärt dyrare tävlingsverksamhet då det bli utökade kostnader resande och boende med mera, säger Michael Molander.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv