Team Bertan / Lowrance vann Laxcup Vättern 2019.

laxcup-vattern-2020-...
Foto: Jani Kaski

SM I TROLLING 2020: den fjärde deltävlingen i SM-serien avgjordes den 7-8 december 2019 i samband med Laxcup Vättern med utgångshamn Karlsborg på Vätterns västra sida. Årets Laxcup blev en blåsig tillställning där söndagen ställdes in på grund av kraftiga vindar från syd.

Laxcupen har arrangerats sedan 1991, då med utgångshamn Granvik. De senaste åren har den populära tävlingen arrangerats i Karlsborg av Karlsborgsortens Fiske- och Fiskevårdsförening och tävlingsledare Sten-Gunnar Steénson.  Årets tävling kördes planenligt under lördagen men söndagens fiske ställdes in pga säkerhetsskäl då vindarna vred över på syd vilket innebar ökad sjögång.

Smått och grönt ger lax i Vättern
Små beten i gröna färgsättningar framförda runt 2,5 knop verkade vara rätt recept för att locka Vätterlaxarna. Nu var det inga stora mängder lax som kom upp, totalt elva invägda laxar på 37 båtteam under lördagens fiske bekräftade tyvärr att Vätterns storhetstid som laxvatten är förbi, iallafall för stunden.

All lax som simmar i Vättern är inplanterad och hur laxfisket i Vättern blir framöver beror helt och hållet på utsättningarna där antalet smolt, kondition och ursprungsälv är några av de faktorer som blir avgörande om Vätten kommer betraktas som ett laxtrollingsjö i framtiden eller ej. De naturligt förekommande och självreproducerande arterna röding och öring nappar oftare. Speciellt roligt är att öringen verkar öka både i mängd och storlek, mycket tack vare omfattande restaureringar i sjöns öringförande åar.

Bertan/Lowrance fiskade bäst av alla
Bertan/Lowrance fiskade bäst av alla i årets Laxcup med tre laxar fångade på sjöns östra sida. Förutom segern i huvudtävlingen belönades Tibroteamet med 35 fina SM-poäng och tre uppblåsbara flytvästar från SM-seriens huvudsponsor Olssons Fiske.

-Vi hittade en fläck på ca 75 x 75 m där vi hade alla huggen. Laxarna högg när vi körde lite på skrå mot vinden i 2,5 - 2,7 knop. De beten som gav lax i baljan var Conradvobbler och Toby 15g skeddrag i gröna nyanser som vi körde oblyat på ytan. På riggen levererade en olivgrön Gladsaxwobbler 16g som drogs fram bakom en Sharkflasher 30 fot ner, berättar vinnarteamet.

Ytterligare två SM-team som vägde in fisk var team Locos och team Nordan som båda fiskade på sjöns västra sida. Team Nordan satsade på "plåt och plast" och det resulterade i en lax på 3,48kg som bet över en Mini-Alfa Nordling som trollades i 2,2-2,5 knop nedblyat med 50g bly.

Team Locos knep en grann lax på 6,41kg på en sakta trollad löja som var nedblyad med 28g bly.

-Det nappade på bra, förutom laxen så hade vi fyra öringar och minst 10 rödingar på besök i båten. Dessutom så brände vi antagligen en lax i samma storlek, men så är det ju med fiske ibland, berättar Daniel Galic i team Locos.

Team Locos tar nu ledningen i SM-serien som avgörs på Kinnekulleträffen 17-19 april 2020!

Resultat STM 2020, Deltävling 4, Laxcup Vättern:

1:a Bertan/Lowrance 35p

2:a Locos 31p

3:a Nordan 28p

STM 2020, ställning efter fyra deltävlingar (top 5):

1:a Locos 90p

2:a F.I.S 71p

3:a Bertan/Lowrance 58p

4: Bamse/XXL 55p

5:a Nordan 53p

Text: Fredrik Andersson

Kategorier: Tävlingsfiske | Taggar: |

Nyhetsarkiv