Tack vare gäddgodis blir det gäddlek i Bränneriträsket

ny_trumma-branneritr...
Foto: Micael Söderman / Den nya trumman och tröskling med sten nedströms gör det nu möjligt för fisk att passera.

Pengar från försäljningen av godiset Gäddan från Kolsvart har nu hjälp till att skapat fria vandringsvägar till Bränneriträsket.

På Vindö i Stockholms skärgård ligger en 6 hektar stor sjö som heter Bränneriträsket. Förr steg massor av fisk från kusten för att leka. Mestadels gädda men även en del abborre och faktiskt lake.

Under många år har dock en fellagd vägtrumma skapat ett vandringshinder. Områdets vägförening som själva identifierade problemet kontaktade Sportfiskarna och bad om hjälp att lösa det. Under senhösten byttes trumman och nu är det åter fri passage till de gamla lekplatserna.

- Den utanförliggande kusten är ganska karg och djup och då har en sådan här åtgärd potential att göra extra stor nytta, berättar Sportfiskarnas projektledare Micael Söderman.

Åtgärden har finansierats med hjälp av pengar från försäljningen av godiset Gäddan från Kolsvart och med hjälp av fiskevårdsmedel som fördelats av Länsstyrelsen i Stockholms län.

Fiskarna och Sportfiskarna tackar alla godisätare, vägföreningen och Länsstyrelsens fiskeenhet som möjliggjort detta!

Gäddan från Kolsvart går fortsatt att köpa till förmån för fiskevården. Den säljs bland annat online och i ett antal fiskebutiker, samt i olika delibutiker.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Fiske i Stockholm | Taggar: |

Nyhetsarkiv