Viktig nyhet om grenen mormyska för 2020

braxbild_mormyska_80...
Foto: Marino Sanvincenti

Viktig information till alla distrikt, klubbar och distriktstävlingsledare: Sportfiskarnas tävlingskommitté har beslutat att genomförandet av SM och landslagsuttagningarna i Mormyska 2020 kommer genomföras enligt utsänt förslag som återfinns i slutet av denna nyhet.

Bakgrund Grenen Mormyska har sedan 2011 lidit av en splittring gällande genomförandet av SM och landslagsuttagningar. Frågan har skapat mycket dålig stämning inom gruppen mormyskafiskare med fallande deltagande på både SM och landslagsuttagningar som följd. Genomförandet har genom åren förändrats fram och tillbaka genom ett stort antal inskickade motioner från olika personer och klubbar ställda till kongressen. 
 
Frågan togs senast upp som en övrig fråga på tävlingsmötet 2018. Tävlingskommitténs grenansvarige Marino Sanvincenti fick i uppdrag av mötet att skapa dialog mellan de två grupperingarna inom grenen. Marino Sanvincenti tog hjälp av kansliets tjänstemän för att samla mormyskafiskarna till ett möte för grenen Mormyskas bästa. 
 
Den 5 oktober 2019 genomfördes detta möte på Sportfiskarnas Huvudkontor. Närvarande var ett antal representanter med särskilt god insikt i grenen mormyska och med bred förankring i båda lägren i grenen ute i landet samt grenansvarig i tävlingskommittén Marino Sanvincenti och från förbundskansliet tävlingsansvarig tjänsteman Michael Molander, chefen medlemsenheten Henrik Helde och stabschef Jesper Taube. Vid mötet arbetades det fram ett förslag till genomförande 2020, benämnt ”Mormyska 2020”. 
 
Förslaget bedöms kunna skapa förutsättningar att enas och komma vidare inom grenen. Förslaget om undantag från regelverket för genomförande av SM och landslagskval i Mormyska 2020 gick ut på remiss till samtliga distriktstävlingsledare via mejl den 5 november. De flesta distriktstävlingsledare svarade på förslaget och i samtliga fall tillstyrktes förslaget. 
 
Frågor som inkommit

Till kansliet inkom inga invändningar mot förslaget, däremot inkom tre frågor som grenansvarig Marino Sanvincenti svarar på nedan. • Om man kvalar till landslaget via SM, ska man då även betala landslagskvalavgift?  -  Svar: Alla som vill deltaga i landslagskval skall betala avgiften oavsett om man vill kvala via SM och/eller via separata landslagskvalstävlingar. 
 
• På SM gäller Sportfiskarnas regler beträffande tävlingslättnader, men vad gäller på den efterföljande tävlingen landslagskval?  -  Svar: De som väljer att deltaga på landslagskvalet, oavsett om man tävlar i SM eller i separat landslagskval, frånsäger sig eventuella tävlingslättnader då dessa inte får användas vid internationella tävlingar som är målet med kvalen. 
 
• Västmanland har en fundering när det gäller tre deltävlingar på SM, att samtliga tre deltävlingar skall ha samma tävlingslängd tre timmar, eftersom det är vikt och inte placeringar som är avgörande i totalen, en (1) timmes mer fisketid kan avgöra mycket. -  Svar: Då kvalet i första hand avgörs via placering så behålles tiderna som ligger i det ursprungliga förslaget. 
 
Beslut

Sportfiskarnas tävlingskommitté har därför beslutat att genomförandet av SM och landslagsuttagningarna i Mormyska 2020 kommer genomföras enligt utsänt förslag som återfinns i slutet av detta dokument. Den 10 december 2019 sammanträdde Sportfiskarnas förbundsstyrelse och informerades då om resultatet av remissen och tävlingskommitténs beslut. 
 
Mormyska 2020 – i punktform Beslutet nedan gällande genomförandet av SM och landslagsuttagningar i Mormyska avser endast 2020 och en eventuell permanent regeländring från och med 2021 är en fråga för Tävlingsmötet. 
 
• SM i Mormyska ska genomföras som 3 deltävlingar under en helg. 2 deltävlingar á 3 timmar på lördagen samt 1 deltävling á 4 timmar på söndagen. 
 
• Landslagsuttagningstävling ska genomföras som 4 deltävlingar under en helg. 2 deltävlingar á 3 timmar på lördagen samt 2 deltävlingar á 3 timmar på söndagen. 
 
• 3 ordinarie landslagsmedlemmar tas ut på SM baserat på placering och 2 ordinarie och 1 reserv tas ut på Landslagsuttagningstävlingen baserat på placering. 
 
• Om någon ordinarie hoppar av landslaget fyller redan uttagen reserv aktuell plats. Ny reserv tas från den tävling där den avhoppade kvalade in. 
 
• Tävlande som redan har kvalat in till landslaget omfattas inte av uttagningen efterföljande kval. 
 
• Om SM eller Landslagsuttagningstävlingen inte genomförs aktuellt år tas hela landslaget ut via den tävling som genomförs. 
 
• Deltagare ska senast 31 januari betala in sin landslagskvalavgift till förbundet för att få rätt att kvala till landslaget. Landslagskvalsavgiften beslutas av grenansvarig tillsammans med kansliet. 
 
 
Denna information kommuniceras till samtliga klubbar, distrikt och distriktstävlingsledare både via mejl och brev. Beslutet kommer även att kommuniceras i Svenskt Fiske nr 1 2020 och på Sportfiskarna.se. 
 
God Jul & Gott Nytt År!
 Dan Källman, ordförande i Sportfiskarnas tävlingskommitté 

Kategorier: Tävlingsfiske, Förening | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv