Rekordresultat för Skolbäcken i Region syd

tommarpsan-800
Foto: Therese Johansson

Under 2019 har Sportfiskarnas ungdomsansvariga i Region syd  tillsammans med över 1000 flitiga elever genomfört stora fiskevårdsåtgärder inom projektet Skolbäcken.

Under 2019 har Sportfiskarna tillsammans med över 1000 flitiga elever genomfört stora fiskevårdsåtgärder inom projektet Skolbäcken. Från Mörrumsåns biflöden i norr till Dalköpingeån i Trelleborg har förbundet engagerat den yngre generationen i olika fiskevårdsprojekt. 

Över 7 ton lekgrus har tillförts under året och därmed förbättrat havsöringens reproduktionsmöjligheter i de vattendragen som skolungdomarna jobbat i. Tre bäckar som har fått lite extra fokus är Risebergabäcken och Hammars bäck i Malmö samt Dalköpingeån i Trelleborg. Dessa bäckar har en högre grad av mänsklig påverkan och är därför i extra behov av fiske- och vattenvårdsåtgärder.

Resultatet av årets åtgärder är massvis med nya lekbäddar i Skånes och Blekinges mindre vattendrag och förhoppningsvis en ökad smoltproduktion. Barnen lär sig dessutom mer om djurlivet i dessa tätortsnära vattendrag och även vikten av att hålla vattnet rent och friskt.

Totalt har nästan 50 klasser utfört fiskevårdsåtgärder i år och detta har varit möjligt genom projektstöd från Region Skånes miljövårdsfond där Sportfiskarna region syd driver och genomför ett skolbäcksprojekt. Vid arbetet i Mörrumsån har även Mörrums Kronlaxfiske varit delaktiga i aktiviteterna.

Nedan står samtliga bäckar listade där Sportfiskarna tillsammans med ungdomar genomfört någon form av fiskevårdsåtgärd i Skåne och Blekinge:
Risebergabäcken, Malmö
Hammars bäck, Malmö
Sularpsbäcken, Lund
Dalköpingeån, Trelleborg
Tommarpsån, Simrishamn
Lussebäcken, Helsingborg
Vramsån, Kristianstad
Hästarydsbäcken, Mörrumsån

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske i Malmö, Miljö, Region Syd | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv