EU minskar laxkvoten med 5%

laxungar_ensomriga_t...
Foto: Bernt Moberg / Yrkesfisket efter lax i Östersjön ska minska med 5% under 2020 vilket är positivt för svaga laxbestånd. Här laxungar från Testeboån.

EU:s ministerråd med Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson har beslutat om en minskning av fångstkvoten för östersjölax med 5% för 2020. Den totala fångsten blir då 86 575 laxar. Beslutet är precis i linje med EU-kommissionens tidigare förslag.

Polskt tjuvfiske av lax måste upphöra
En förutsättning för att den nu beslutade sänkningen av laxkvoten får en effekt och därmed skyddar svaga laxbestånd är att det tidigare mycket omfattande polska tjuvfisket efter lax i Östersjön inte fortsätter. Internationella havsforskningsrådet (ICES) föreslår utifrån nuvarande beräknad nivå på tjuvfiske att laxkvoten egentligen borde minska med 34% till 59 800 laxar för att kompensera för den lax som dödas utöver tillåten kvot.  Under 2018 beslutades om skärpta kontroller av det polska yrkesfisket för att få stopp på detta illegala fiske som underminerar kvotsystemet. Om dessa åtgärder fungerar återstår att se.

-De nya fiskereglerna som ska stoppa felrapportering och illegalt laxfiske måste tillämpas fullt ut, annars kommer ministerrådets positiva beslut om minskade laxfångster inte ge önskad effekt, säger Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Laxsjukdomar fortsätter att oroa
ICES varnar även för problem med sjukdomar i våra laxälvar. Glädjande nog minskar nu sjukdomen M74, det visar årets sammanställning av miljöövervakningsdata från sju svenska laxälvar som SLU gjort. Men bland annat kvarstår olika sjukdomar med dödlighet hos vuxen fisk. Detta innebär att laxsmoltproduktionen i svaga älvar som Vindelälven och Ljungan tyvärr kommer minska under kommande år.

Mer info: Glenn Douglas, 070-570 22 89, glenn.douglas@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv