Omfattande fusk i fisket!

JK-Fotografie-Design...
Foto: JK-Fotografie-Design-shutterstock.com
Med anledning av radioprogrammet Kalibers avslöjande om det storskaliga trålfiskets systematiska fusk med fiskekvoterna gör Sportfiskarna och  PO Kustfiskarna Bottenhavet nu ett gemensamt uttalande.

Strömmingen går inte längre till längs kusten som förr. Det har vi som företräder det småskaliga yrkesfisket och sportfisket under flera år slagit larm om.
SR Kaliber rapporterar idag om ett omfattande fusk med kvoterna i det storskaliga industrifisket. Skillnaderna mellan vad som rapporteras ha fångats och vad som i själva verket landas är stora. Så stora att de kan påverka hela det känsliga ekosystemet i Östersjön.
De vetenskapliga bedömningar som kvoterna för fisket efter sill och skarpsill baseras på har på så sätt fått felaktiga ingångsvärden. Det framstår dessutom som att Havs- och vattenmyndigheten varit medveten om detta under flera år.
-    Det är att spela rysk roulette med Östersjöns ekosystem om den vetenskapliga rådgivningen vilar på felaktig grund. Om det som rapporteras idag varit känt för myndigheten utan att de agerat är det en skandal, säger Sten Frohm, generalsekreterare, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Kraftfulla åtgärder behöver nu vidtas för att skydda fiskbestånden och balansen i Östersjön.

- Det storskaliga trålfisket i Östersjön måste omedelbart stoppas till dess konsekvenserna av de rapporterade uppgifterna utretts.
- Regeringen måste snarast begära in en redogörelse från Havs- och vattenmyndigheten om hur ett till synes systematiskt fusk har kunnat pågå utan att myndigheten agerat.
- Det behövs en översyn av hela fiskeripolitiken och en diskussion om hur fiskresursen ska utnyttjas i framtiden. Vi anser att fiskresursen i första hand ska utnyttjas för ett småskaligt yrkesfiske, sportfisketurism och sportfiske och som en bas för uthållig landsbygdsutveckling.

Sten Frohm, generalsekreterare Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund
Carl-Åke Wallin, ordförande PO Kustfiskarna Bottenhavet

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Fiske, Fiske i Stockholm, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv