Två nya sportfiskerekord från havet

mindre_kungsfisk_nyt...
Foto: Storfiskregistret / Ulf Noreman med sin vackra rekordfisk från 10-gradar’n.
Sportfiskarna har godkänt två nya sportfiskerekord på två olika arter fångade i havet: mindre kungsfisk och hornsimpa.

Nytt svenskt sportfiskerekord på mindre kungsfisk
Den röda, storögda, fiskarten mindre kungsfisk (Sebastes viviparus) fångas i regel på djupt vatten, ofta ner mot ett par hundra meters djup. Sedan allt fler havsfiskare blivit skickliga på att lokalisera de olika arterna ute på Skagerrak har allt fler av bland annat just denna fisk från familjen ”drakhuvudsfiskar”.
Den 25 juli i år var den idoge sportfiskaren Ulf Noreman ute vid den position som kallas ”10-gradar’n”. Egentligen ville Ulf hellre ha artsläktingen blåkäft, vilken han tidigare innehade svenska rekordet av, eller en annan närbesläktad art - större kungsfisk.

Ulf berättar:
– Tillsammans med storfiskaren Pelle Karlsson och sonen Andreas Karlsson fiskade vi i två dygn efter arter som håkäring, blålånga, guldlax och som avslutning fiske efter blåkäft. Efter att vi avslutat det djupare fisket hade vi redan tolv nya personliga rekord tillsammans. Nöjda med det så var siktet inställt på positionen där jag för några år sedan lyckades landa mitt tidigare svenska rekord på blåkäft. Vi ankrade upp med elmotor över 260–270 meters djup. Efter en liten stund tror jag att jag har fått min andra blåkäft.

– Men Ulfs fångst visade sig snart vara just en mindre kungsfisk. Och dessutom ett särdeles stort exemplar.  Den 39 centimeter långa, röda fisken visade sig väga hela 980 gram, vilket överträffar det tidigare rekordet på 858 gram med bred marginal, konstaterar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Sportfiskarna gratulerar Ulf Noreman till det nya svenska rekordet. I Sportfiskarnas storfiskregister finns över 36 400 storfiskar av alla de slag från svenska vatten registrerade. Av dessa är 107 mindre kungsfisk.

Hornsimpa_nytt-rekor...
Foto: Storfiskregistret / En extra fet hornsimpa som godkänts som nytt rekord.

Nytt sportfiskerekord på hornsimpa
Den lilla bottenlevande hornsimpan (Triglopsis quadricornis) tillhör nog de mer okända fiskarterna för gemene man, men för specimenfiskare och andra dedikerade sportfiskare är den förstås bekant. Nu har vi fått ett nytt svenskt rekord på arten – exakt ett halvkilo vägde fisken.

Johan Skoglund är fiskeguide och idog sportfiskare i Västervikstrakten. Han har länge försökt fånga både rötsimpa och hornsimpa i rekordklass. Sedan det blev känt i fiskekretsar att delar av Västerviks skärgård innehåller ett fint bestånd av relativt storvuxna hornsimpor har Johan också fått agera guide åt fiskare som velat lokalisera just hornsimpa.

Den 29 juli var Johan ute en sväng för att åter göra ett försök. Och det gick riktigt bra.

Han berättar själv:
– Den 29 juli var en varm men blåsig dag. Fisket var trögt och det var svårt att hålla bottenkontakt med betet – en Pulse Shad-jigg. Jag bestämde att jag i alla fall skulle ha en fisk upp innan jag åkte hem. Elmotorn släppte och jag fick ankra om. Helt plötsligt när jag skulle plocka in slacklina så hinner jag inte mer än att sträcka upp innan det sög till – ett klassiskt hornsimpenapp. När jag såg fisken inser jag att den är gigantisk, inte jättelång men väldigt fet. Jag mätte fisken till 33 centimeter. Jag har fått många fiskar på 31–32 cm, så den här var inte överdrivet lång, men såg stadig ut. Vid vägning pendlade vågen mellan 500 och 520 gram, så jag insåg att det kunde vara svenskt rekord.

Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare sammanfattar:
– Johan såg till att komma i lä, där han kunde väga fisken ordentligt. Vågen stannade på 500 gram. Efter att Sportfiskarna testat vågen, samt granskat övriga uppgifter och foton, kunde vi utse ett nytt svenskt rekord på hornsimpa. Detta lyder: 33 centimeter och 500 gram.

Sportfiskarna gratulerar Johan Skoglund till det nya svenska rekordet.
Mer information om de nya rekorden och övriga drygt 36 400 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Pressbilder på rekordfiskarna hittar ni här: Pressbilder

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Storfiskregistret, Fiske, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv