Nytt sportfiskerekord - Sveriges längsta fisk

hakaring1_800
Foto: Storfiskregistret / Rekordhajen fångades nattetid, långt ute på Skagerack i relativt hård vind. Den återutsattes efter mätning av längd och omkrets. Den märkliga utväxten på ögat är en parasit som lever på hajens hornhinna.
Sportfiskarna har nu godkänt ett nytt sportfiskerekord på djuphavshajen håkäring. Fisken är den längsta som godkänts som rekord i Sverige.

Att få över tre meter haj på kroken tillhör inte vanligheterna för svenska sportfiskare. Men i takt med en ökad kunskap om djuphavsfisket och att allt fler skickliga fiskare nu också gör satsningar ut på Skagerrak händer just sådana saker.

Under juli fångade sportfiskaren Mattias Jonsson, en av alla havsfiskeexperter i landet, en 335 centimeter lång håkäring, eller grönlandshaj, som den också kallas. Fisken är nu utsedd till nytt svenskt sportfiskerekord.

Håkäring (Somniosus microcephalus), eller grönlandshaj, är efter brugden den största av de vanligt förekommande hajarterna i Norden. Den är en allätare, som också gärna äter as av olika slag. Arten växer långsamt och kan enligt nya rön uppnå en ålder av uppemot 400 år. Det var just håkäring som Mattias Jonsson och hans kamrater hade som mål att fånga, när de befann sig långt ut på Skagerrak den 20 juli.

– Det var klockan ett på natten som jag fick ett rejält hugg på mitt makrillagnade tackel, 430 meter under båten. Under den första kvarten av kampen kunde jag inte rubba fisken, så det framstod relativt snart att det var något riktigt stort som huggit, berättar Mattias Jonsson för Sportfiskarna.

När fisken så småningom bryter ytan i mörker syns en enorm haj. Efter att ha säkrat den vid båtens sida i den ganska tuffa vinden lyckas de mäta håkäringen till 335 centimeters längd och en omkrets på 150 centimeter.

– Håkäringen och även den stora hälleflundran är arter som vi registrerar via längd istället för vikt. En så stor och tung fisk är svår att hantera som den är, så för att skona fisken och göra det enklare att återutsätta dessa sällsynta giganter oskadda får man alltså ett svenskt längdrekord istället för viktrekord. Man ska inte heller glömma att en så här stor fisk kan vara vanskligt och farligt att hantera även för sportfiskarna i båten. Således vet vi inte vad denna fisk vägde, informerar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Med hjälp av en omräkningsformel för håkäring kan dock vikten uppskattas till någonstans mellan 260 och 285 kilo. Efter att Mattias med kamrater dokumenterat fisken släpptes den ståtliga fisken tillbaka till sitt rätta element.

Av de drygt 30 håkäringar som Sportfiskarna registrerat är Mattias Jonssons den största hittills. Således kan han nu titulera sig innehavare av svenskt sportfiskerekord.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns på www.sportfiskarna.se/storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller drygt 33 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.
Pressbilder på håkäringen hittar ni här: Pressbilder

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv