Succé för Råneå SFK:s gäddkurs

gaddkurs_ranea_800
Foto: Råne SFK
Råneå sportfiskeklubb arrangerade i juni en endagarskurs i gäddfiske för ungdomar. Vid den fiskrika Råneälven fick alla fisk!

Läs tävlingsledaren Stig Granströms fina berättelse från  gäddkursen nedan:

-Hjälp!
-Jag sitter fast igen, ropar Sofia till John-Erik.
-Vänta, jag kan hjälpa dig, svarar John-Erik och tar tag i kastspöet.
-Nej, säger John-Erik lugnt. Du har fisk på.

John-Erik Sundqvist är en av ledarna för Råneå sportfiskeklubbs försök att fånga upp fler ungdomar genom att ha en så kallad ”gäddkurs” för ungdomar i årskurserna 1 till 9. 11 stycken ungdomar deltog lördagen den 15 då kursen hölls.
Håkan Storelv, Johnny Storelv och Daniel Bergman var de övriga kursledarna.

Vid extra årsmötet som klubben höll i maj, fanns flera tankar om hur vi ska kunna få fler ungdomar att fiska. John-Erik och Håkan tog på sig att köra en kurs före midsommar. Medel till detta avsattes. Sportfiskeklubben hade inhandlat haspelutrustning av bättre kvalitet till alla i kursen. Beten av olika sorter. Både skeddrag, wobblers spinnare fanns att använda. Från Sportfiskarna fick vi broschyrer samt medlemskap ett år för de medverkande. Dessutom wobbler av bättre kvalitet.

Tillbaka till Sofia. Vad var det hon hade fått kontakt med? Glatt konstaterade John-Erik att en gädda av större sort hade bitit på betet (en HI-LO Wobbler som Håkan hade lånat ut). Efter cirka 3 minuter kom madammen upp till ytan med ett plask.

-OH den hoppar, skriker Sofia glatt. Den kan vara större än Linus gädda som vägde 6,03 kilo 2 timmar tidigare.

5 minuter senare är Sofias armar ganska trötta. Linus kom nu till undsättning med goda råd och hjälp i spöhållning korta stunder. Men efter ytterligare ett par minuter kommer gäddan in mot stranden. Nu gav John-Erik järnet. Klev ner i vattenbrynet och fyllde stövlarna för att det skulle bli ett lyckligt slut. Med ett stadigt gällocksgrepp bärgades den vackra fisken.

-Det är en flicka, sa John-Erik.
- Är det? frågade Sofia.
-Helt klart, svarade John-Erik.

Efter det blev det fotografering och vägning återutsattes gäddan. Gäddan vägde 8,3 kilo. Drygt en meter!
Kursen startade med teori som Daniel och Johnny höll i. Teorin innehöll betesval vid olika typer av vatten. Ytbeten vid särskilda omständigheter.  Skeddrag och djupgående wobbler när vattendjupet är det rätta. Vikten av att släppa tillbaka gäddorna efter fångst markerades. Naturligtvis får fisk som ska tillredas avlivas. Därefter spred deltagarna ut sig efter Råneälvens strand i Rånbyns närhet. Strömmarna vid Norrforsen ger alltid fisk av olika sorter. Där tog ett par av deltagarna abborrar i halvkilosklassen.

Resultatmässigt blev kursen lyckad. Alla fick fisk. Till ett kraftigt reducerat pris tog de flesta sitt kastspö med hem. Utöver det fick de med sig wobbler och draglåda med 5 skeddrag.

Ett stort tack till Sportfiskarna samt Vildmarkshopen som möjliggjorde detta. Ledarna för kursen lovade att genomföra ytterligare kurser framöver. Både i spinnfiske och mete.

Kategorier: Ungdom, Förening | Taggar: |

Nyhetsarkiv