Lyckad Laxens dag i Forshaga

forshaga_laxensdag_8...
Foto: Peter Belin / Föredrag i Klarälvsrummet.
Den 19 maj genomfördes Laxens dag vid Sportfiskarnas kontor i Forshaga. Dagen ingår i Sportfiskarnas aktiviteter under Laxens år 2019 som är ett globalt arrangemang.

Under dagen var det fiske för barn, prova på pejling av fisk, kastinstruktioner, korvgrillning och föredrag om lax med fokus på den sötvattenslevande Vänerlaxen som simmar i Klarälven utanför kontoret. De som var på föredragen fick höra om sportfisket efter laxen i Klarälven, funktioner för fiskpassager, odlings- och avelsverksamhet för Vänerlaxen och Länsstyrelsens projekt för Klarälvslaxen.

Föredragen lockade några besökare in i Klarälvsrummet efter lunch och totalt var det drygt 50 personer som deltog i de olika aktiviteterna. SVT var på plats och filmade under arrangemanget men tyvärr lyckades ingen fånga lax när de var där.

Laxfisket i Forshagaforsen brukar komma igång i juni för att sedan vara fortsatt bra under hela sommaren. Under 2019 kommer det vara fiskeförbud efter lax och öring i Klarälvens nedre delar när vattentempen överstiger 18 grader då Länsstyrelsen satt det som villkor för den dispens som ges för lax- och öringfisket under sommaren. Det innebär att en varm sommar kommer medföra minskat sportfiske efter lax i Klarälven.

Laxens dag i Forshaga delfinansierades med medel från Havs- och vattenmyndigheten.

Klicka på länkarna nedan för att läsa de olika presentationerna från dagen:

Pär Gustafssons presentation

Peter Belins presentation

Olle Calles presentation

Jonny Norrgårds presentation

Kategorier: Fiske i Värmland | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv