Regeringen vill nu se nödåtgärder för torsken

mager_torsk_webb_800
Foto: Peter Ljungberg
Sportfiskarna har under många år uppmärksammat krisen för torsken i Östersjön och krävt åtgärder. Internationella havsforskningsrådets vetenskapliga analys som släpptes förra veckan bekräftade att situationen är kritisk. Regeringen meddelar nu att den driver frågan om nödåtgärder på EU-nivå för att skydda torskbeståndet.

- Situationen är kritisk och kräver att vi agerar. Sverige följer de vetenskapliga råden och driver på sina grannländer. Vi vill se ett torskfiskestopp redan i år och arbetar för åtgärder för att värna torskens tillgång till föda, säger miljö-och klimatminister Isabella Lövin.
Sveriges förespråkar ett förbud av fiske ur torskkvoten i det östra beståndet under perioden 1 juli – 31 december 2019. Under 2020 bör fångstkvoten för samma område vara noll enligt regeringen. För att säkra torskens tillgång på föda ser Sverige även att andra åtgärder behöver införas, bland annat att fiske av skarpsill och sill/strömming stoppas inom de geografiska områden där det är vetenskapligt motiverat.

- Nu har vi en gedigen vetenskaplig analys av situationen för Östersjöns östra torskbestånd och det är tydligt att det krävs skarpa åtgärder. Samarbetet med våra grannländer runt Östersjön är absolut nödvändigt för att skydda torsken och jag hoppas att fler länder ser vikten av att vi agerar kraftfullt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Regeringen meddelar idag att Sverige även kommer vidta ett antal åtgärder på nationell nivå, bland annat besluta om förordningsändringar som möjliggör för Naturvårdsverket att tillåta licensjakt på gråsäl.

Läs regeringens pressmeddelande här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv