Sävenfors slutar leverera lax till Vättern från och med 2019

Laxutsattning_vatter...Foto: Markus Lundgren / Sportfiskarna jobbar nu för att kommande års utsättningar ska bli 20 000 laxungar.
Sävenfors fiskodling meddelade den 8 maj att de slutar leverera laxungar till Vättern för utsättning.

I slutet av maj 2019 skulle 10 000 Klarälvslaxungar från Sävenfors sättas ut i Vättern, vilket nu inte kommer att ske. Den fisken kvalitetskontrollerades den 16 april av Sportfiskarna som i samråd med länsstyrelserna kring Vättern sköter upphandling, kontroll och utsättningar. De fiskar som skulle sättas ut lades in som rom under 2017 för att nu sättas ut som 2-åringar.

Skälet till det avslutade samarbetet är inte kopplat till Sportfiskarna och länsstyrelsen, utan att förutsättningarna blivit krångliga när externa parter har börjat lägga sig i frågor som smoltkvalitet, laxfisket och utsättningsplatser i Vättern.
 
Det kommer sättas ut minst 10 000 laxungar från Fengersfors fiskodling under 2019. Sportfiskarna jobbar för hitta en lösning för att kommande års utsättningar ska kunna vara på 20 000 laxungar, vilket är det som anges i vattendomen. Lax från flera olika stammar har satts ut i Vättern men sedan 90-talet är det Gullspångslax som härstammar från Vänern som använts för utsättningarna. I nuläget råder det dock brist på avelsfisk och Gullspångslax har därför ersatts med Klarälvslax i Vättern och Gullspångsöring i Vänern.

Syftet med utsättningarna i Vättern är att kompensera den av vattenkraft utrotade nedströmslekande öringstammen i Motala ström.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv