Sportfiskarna kräver avslag för laxodling på Västkusten

norsk_laxodling_pixa...
Foto: Gerd Meissner-Pixabay / Inga laxodlingar utanför våra kuster! På bilden norsk laxodling.
Sportfiskarna och många sportfiskeklubbar är i ett remissyttrande starkt kritiska till planerna på storskalig kassodling av lax i Kattegatt.

Ett företag från Bua i Halland har inkommit med en ansökan om storskalig laxodling utanför Kungsbacka och Varberg på västkusten, inte långt från närliggande Rolfsån och dess genetiskt unika laxstam. I ansökan framgår att planerna är att odla hundratals ton lax. Sportfiskarna anser dock att ansökan har så anmärkningsvärt stora brister att den ska avvisas. Bland annat saknas en miljökonsekvensbeskrivning och verksamhetsutövaren tycks inte ha genomfört något samråd.

Ansökan inkom till länsstyrelsen i Hallands län och gick tidigare i april ut på remiss, trots den stora bristen på underlag. Planerna på fiskodling har uppmärksammats regionalt och Sportfiskarna har fått in skrivelser från sex olika medlemsföreningar.

–Från förbundets sida är vår absoluta ståndpunkt att vi inte accepterar den här typen av verksamhet med så stor risk för skada på våra vildfiskbestånd. Vi är samtidigt väldigt glada över den gedigna kunskap och det stora engagemang som finns bland sportfiskare i våra klubbar och föreningar, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.

Laxodling i öppna kassar till havs är omgärdat av mycket stora problem. Spridningen av laxlus är ett mycket omdebatterat och väldokumenterat problem i Norge. Lusen sprids till närliggande vilda laxfiskbestånd och har haft en dokumenterat negativ inverkan på både vildlax och havsöring i flera länder, men också på laxen inom odlingen. En annan stor oro är kopplad till spridning av andra sjukdomar och parasiter, samt eventuell användning av medicinering/antibiotika samt kemikalier som väteperoxid. Rymlingar och övergödning är ytterligare problem.

-Det är tveksamt om det går att kalla det hela för en ansökan med tanke på de stora bristerna som föreligger i underlaget, men den uppenbara risken för skada på fiskbestånd och havsmiljö gör att ansökan måste avvisas, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren.

Läs Sportfiskarnas remissyttrande här.

Läs övriga föreningars skrivelser här:
Ätrans Sportfiskeklubb
Sällskapet Sportfiskare i Göteborg
Varbergs Flugfiskeklubb
Hallands Sportfiskeklubb
Fiskevårdsnätverket Kungsbacka
Kungsbacka Sportfiskeklubb

Kontakt:
Sten Frohm, generalsekreterare Sportfiskarna, 08-410 80 636
Markus Lundgren, regionchef Sportfiskarna, 08-410 80 627

Kategorier: Nyheter förstasidan, Pressrum, Miljö, Fiske, Förening | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv