12-kilosgädda tagen på pimpel i Sommen

sommengadda_800
Foto: Storfiskregistret / Att pimpla upp en gädda på 12,5 kilo är en fantastisk bedrift.
Den andra februari lyckades David Victorin från Tranås baxa upp en praktfull gädda på 12,5 kilo genom isen på Sommen. Fisken är den största i Storfiskregistret från sjön.

David som är tillsynsman och har stor erfarenhet av fisket på Sommen, var förstås ute efter röding när han pimplade med ett modifierat rödingblänke på 11 meters djup. Men när det denna gång högg var det en gigantisk gäddskalle som dök upp i pimpelhålet.

David berättar själv om fångsten:
"Jag pimplar med den klassiska metoden ”promenadpimpel” som innebär att man gör två hål med samma avstånd mellan hålen som fiskeplatsens djup och sedan pimplar med två pimpelspön i dessa medan man långsamt promenerar mellan hålen. Betena kommer då att fiska av hela vägen från botten upp till iskanten. Metoden är effektiv för pelagiskt jagande fisk som storröding. Min utrustning är klassiska pimpelspön av modellen ABU pimpel 2 laddade med 0,48 mm Berkley Big Game nylonlina. Betet denna gång var ett modifierat rödingblänke: RGV GITS 100 mm i färgen guld som då försatts med trekrokar. Blänket har en mycket fladdrande gång i vattnet och imiterar då en bytesfisk. Jag brukar fiska längs en djupkant. Gäddan högg nu på omkring 11 meters djup där det var 23 meter till botten. Hugget var kraftigt och jag kände direkt att det var en mycket tung fisk. Trots detta drog jag den mer eller mindre rätt upp till hålet. Gäddan passerade hålet en gång och då såg jag att den var riktigt stor. Nästa gång lyckades jag få in huvudet i hålet och lirka upp den. Tursamt nog satt blänket i munvinkel så linan var inte exponerad mot tänderna."

sommenpike2_800
Foto: Storfiskregistret

Gäddan som var i mycket god kondition vägde 12,500 kg och var 121,00 cm lång med omkretsen 59,00 cm. Gäddan är nu den tyngsta registrerade fisken i Storfiskregistret från Sommen. Den är även den blott 8:e pimpelfångade gäddan i registret, senast en pimpelgädda registrerades var 1996. Fisken blödde tyvärr kraftigt från gälbågarna och blev därför avlivad då David inte ville återutsätta en så pass skadad fisk. Gäddan kommer nu i stället att bli mat.

OBS! Isen på Sommen är för närvarande mycket svag och ojämn och det kräver stor lokalkännedom att ta sig ut. Man bör inte fiska ensam och förbereda sig ordentligt innan isen beträds med säkerhetsutrustning som flytoverall, ispik, isdubbar och säkerhetslina. Fiskereglerna för Sommen tillåter två handredskap, vilket även gäller för ismete.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv