Formidabel fenknot pulvriserar gällande rekord

fenknotsrekord_2018_...
Foto: Storfiskregistret / Peter Kristiansson med rekordfisken på 1466 gram.
Sportfiskarna har godkänt ett nytt rekord på arten fenknot. Den nya rekordfisken är en makalös fisk, fångad i trålfria Öresund.

Under sommaren är det tät trafik på Öresund, där många förväntansfulla sportfiskare är ute efter olika arter. En som lyckades över förväntan var Peter Kristiansson, som tillsammans med Kenneth Bjällqvist, befann sig ute på havet för att fiska efter bland annat slätvar. De hade också fått några plattfiskar denna förmiddag den 24 juli.
– Vi bestämde oss för att prova lite grundare med vårt fiske då jag får ett rejält hugg på min sillagnade krok, på ungefär åtta meters djup, berättar Peter.

Det studsade till ordentligt i Peter spö, så de båda herrarna trodde först att en stadig rödspätta tagit betet. När den närmade sig ytan liknade det mest en torsk, men snart avslöjade fiskens utspärrade bröstfenor och övriga signalement vad det var frågan om för fiskart. Peter hade krokat en riktigt stor fenknot (Helidonichthys lucernus).

– Jag trodde inte det var sant. Efter stabil håvning signerad Kenneth, stod vi bara och häpnade över vad som låg i håven. Det var den största fenknot vi skådat. Efter fisketuren bar det iväg in till land för vägning på krönt våg inför ett antal vittnen.

fenknotsrekord_close...
Fisken konstaterades väga 1 466 gram och var 51 cm lång med en omkrets på 31 cm. En helt makalös fenknot!

– 2017 fångades den första sportfiskefångade fenknoten över kilot i svenska vatten. Tills nu var rekordet 1 030 gram. Denna fisk väger ju nästan ett halvkilo mer. Jag skulle vilja säga att rekordhöjningen är en pulvrisering av gällande rekord, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Fenknoten är nu utsedd till nytt svenskt rekord och Peter Kristiansson kan titulera sig rekordinnehavare. Stort grattis från Sportfiskarna.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv