Meta med bröd - lika klassiskt som atomdraget

farna_brod_800
Text och foto: Christian Ottosson, Swedish Anglers / 2600 gram färna tagen på en frilinad brödbit.

I metets värld finns det många olika beten precis som inom spinnfiskets värld. Inom metet är det nya dofter och sammansättningar av boilies, pellets och olika sorters vätskor som blir det nya heta! Men sen finns det alltid klassiker som alltid levererar och brödet är ett riktigt klassiskt bete inom metet, likt atomdraget inom spinnfisket.
Bröd är ett helt fantastiskt bete att fånga olika arter med och det fungerar också mycket bra till olika metoder. Man kan fiska brödet på ytan efter arter som id, färna och karp men det går lika bra att flötmeta och bottenmeta efter arter som sutare, sarv och mört.

Fiskemetoder
Att frilina bröd i strömmande vatten är riktigt roligt, häftigt och adrenalinhöjande!
Att se brödbiten glida med i strömmen för att i nästa sekund försvinna in i munnen på en glupsk färna eller id är pulshöjande. Sen är fisket så otroligt enkelt med, det enda som behövs är en enkelkrok i storlek 4–6, gärna en widegape-modell som knyts fast direkt i huvudlinan och sedan tar man en bit av skorpan på en långfranska och fäster på kroken.

brod_frilina
Sen är det bara att kasta ut och hålla bygeln öppen och låta linan löpa ut när brödbiten driver nedströms. En tunn flätlina runt 0,12 eller en nylonlina runt 0,23 är perfekt. När fisken tar brödbiten så fälls bygeln snabbt och mothugget kan sättas in. Det man behöver tänka på är att se till så man inte har för mycket löslina ute, se till att lyfta linan så den följer med strömmen rätt, då blir det enklare att kroka fisken.

Att flötmeta efter sutare är en riktig sommarklassiker och sutarna gillar bröd. Agna en krok i storlek 8 med en bit bröd med inkråmet som det kallas, vilket är det ljusa fluffiga i ett franskbröd. Ta en bit och platta till den lite och vik sedan runt brödet om kroken och tryck till runt skaftet på kroken. Då sitter det bra runt kroken men är fortfarande lite lösare runt krokspetsen så man kan kroka sutaren enklare.
sutare_brod_800
En vacker sutare som tog en brödbit på lyftmetoden.
Den bästa metoden är lyftmetoden när man flötmetar efter sutare. Det finns mängder med förklaringar hur metoden fungerar på nätet så Googla bara Lyftmetoden och man har snart lärt sig hur man tacklar upp. Sen går det självklart att använda brödet på samma sätt fast man metar i frivattnet eller precis ovanför botten efter sarv och mört i insjöar. Då behöver man ett enklare flöte, några blyhagel och en krok i storlek 12. Sen justerar man flötet upp och ned tills man hittar fisken, enkelt, effektivt och såklart roligt!

waggler_800
Ett bra flöte är ett wagglerflöte som träs på huvudlinan och kan låsas fast med antingen flötesstopp eller små blyhagel på varje sida om flötet. Då kan man snabbt justera djupet.

Bottenmete med bröd är också en klassiker och här kan man utnyttja brödet ännu mer för just bröd är grunden i mäsk som används till nästan allt bottenmete. Det finns färdiga mäskblandningar att köpa där basen är vanligt ströbröd. Men du kan göra ditt eget mäsk enkelt vilket jag förklarar i slutet av artikeln.
Det finns flera sätt att bottenmeta, men det enklaste är ett vanligt paternoster-tackel. Här rekommenderar jag att använda nylonlina eller i alla fall skarva på några meter nylon på sin huvudlina i en tjocklek på ca 0,20.
Klipp av en bit nylon på 0,5 - 1 meter och lägg den parallellt med huvudlinan, sen gör man två öglor bredvid varandra, en från varje lina ca 50 cm upp på huvudlinan. Efter det ska båda linorna genom öglorna fyra gånger, så det blir en 4 turn waterknot som det heter på engelska. Fukta och dra åt, klipp av biten som pekar uppåt mot huvudlinan nära knuten.

Nu knyter man fast en krok i änden av huvudlinan och i den delen som är fastknuten i huvudlinan knyter man fast en feederkorg. Här får man justera längden hur långt ifrån man vill ha sin korg från kroken. Metar jag i en insjö brukar jag ha en längd på ca 20 cm från knuten till feederkorgen, då blir det ca 30 cm mellan korg och krok. feederkorgen fyller man med mäsk och på kroken klämmer man dit en bit bröd som beskrevs vid sutarmete. Ska man fiska sarv kan man med fördel använda sig av skorpan på ett franskbröd istället så lyfter brödet ca 30 centimeter från botten.
sarv_800
En fin sarv som tog en bottenmetad brödbit.

Utrustning
Vid flötmete och frilinefiske fungerar det utmärkt med ett 10 fots haspelspö med en kastvikt på 30–50 gram och en vanlig haspelrulle i storlek runt 2500. Ska man bottenmeta så är ett quivertip-spö att rekommendera, det är ett spö med en väldigt känslig topp som indikerar napp genom att toppen böjer sig när fisken tar upp betet och simmar bort ifrån tyngden, i det här fallet en feederkorg. Vid bottenmete kan man använda en haspelrulle i storlek 2500–4000. Sen behövs det ett par banksticks och spöklykor som man kan placera spöt i, inte bara för att slippa hålla i det utan för att det ska bli tydligare att se nappen i spötoppen.

Mäsktips
Sen var det där med mäsk som jag skrev tidigare. Ett riktigt enkelt men otroligt effektivt mäsk är att helt enkelt ta ett ljust bröd och skiva det eller köpa färdigskivat ljust bröd som man brukar rosta till frukost. Sen skär man bort kanterna på brödet och använder en matberedare för att mala brödet i småbitar. Har man ingen matberedare går det att använda en kniv och skära brödet i små, små bitar, ungefär som när man hackar en lök. Sen lägger man bara det malda brödet i en plastpåse och man har ett fantastiskt bra mäsk till de flesta vitfiskar, både i stilla och strömmande vatten. Självklart går det bra att frysa ned det malda brödet och ta fram innan man ska iväg och fiska.

feeder_m_brod_800
Väl vid vattnet blöter man upp brödet i påsen lite och sedan fyller man sin feederkorg med det malda brödet och fäster en bit färskt bröd från t.ex. ett grekiskt lantbröd på kroken och snart kommer nappen snabbt och ofta!

Är man intresserad eller vill lära sig mer om metet så ska man kolla in: swedishanglers.

Kategorier: Ungdom, Fiske, Fisketips, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv