Invasion i artjakten!

tilapiaweb
En hel del ovanliga och främmande arter har fångats under årets upplaga av artjakten. Svartmunnad smörbult, guldfisk och solabborre är några exempel. I helgen rapporterades en helt ny art för Sverige.

Rubi Alvarado Guzman fick en mycket märklig fisk på kroken i vallgraven i Göteborg nämligen en tilapia.

Det finns många arter tilapia som är en grupp ciklider från Afrika. De är kända för att vara mycket invasiva och tar över i de vatten de kommer till. På många ställen har de gjort stor skada till exempel i USA och i Australien där det är olagligt att ens ha en tilapia i akvarium.

Tilapian som Rubi anmälde till artjakten är troligen en trefläckig tilapia Oreochromis andersonii  eller en hybrid inom släktet Oreochromis och troligen en akvariefisk som någon släppt ut.

Tilapian är också känd som en god matfisk och odlas bland annat i Skåne i inomhusbassänger. Tilapian är mycket anpassningsbar och äter både mindre djur och växter. Den kan klara ganska låga temperaturer ner till åtminstone 6 grader celsius och trivs även i bräckt vatten.

Vi vill uppmana alla att vara vaksamma på konstiga fiskar och att rapportera in till Havs- och vattenmyndigheten om man ser en konstig fisk. Tänk på att aldrig släppa ut akvariefiskar i det vilda. De kan förstöra miljön genom att sprida sjukdomar och döda väldigt många inhemska djur.

Är du under 16 år så ska du inte missa att anmäla sommarens fiskar till Artjakten. Fina priser väntar alla de barn och ungdomar som anmäler minst en fisk. Men det är bara augusti ut som tävlingen pågår!

Du anmäler din fisk här.

Kategorier: Ungdom, Miljö, Fiske, Fisketips, Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv