Glada barn och gäddor invigde gäddfabrik

invigning_trasksjoba...
Foto: Bengt Olsson / Representanter för Svenska Postkodstiftelsen, Skärgårdsstiftelsen och Sportfiskarna släpper ut gäddyngel nedströms våtmarken.
Måndag 21 maj invigdes Sportfiskarnas nya våtmark vid Träsksjöbäckens utlopp i Landfjärden mellan Västerhaninge och Nynäshamn. På plats var markägaren Skärgårsstiftelsen, finansiären Svenska Postkodstiftelsen, utföraren Sportfiskarna samt en grupp entusiastiska fjärdeklassare som hade en härlig och lärorik skoldag ute i naturen.

- Våtmarker är viktiga för att skapa en gynnsam miljö för fisk, samt för att motverka övergödning. Detta är särskilt viktigt kring Östersjön som är ett av världens mest förorenade havsområden och lider av minskade fiskbestånd samt övergödning. Vi är stolta över att stötta Sportfiskarnas projekt att återställa våtmarken i Träsksjöbäcken som också verkar för att ge skolelever bättre kunskaper om fisk och natur, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Våtmarksrestaureringen vid Träsksjöbäcken är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Sportfiskarna, Svenska Postkodstiftelsen och markägaren Skärgårdsstiftelsen. Skolklasser har kontinuerligt följt och deltagit i arbetet och ett stort antal barn har därigenom fått ökad förståelse för våtmarkers ekologi och Östersjöns miljö. Barnen har bland annat lagt ut sten i omlöpet och i Träsksjöbäcken fåra, samt studerat lekgäddor.

trasksjogadda_800
Foto: Bengt Olsson / Under invigningen håvade och artbestämde barnen insekter och fisk i våtmarken. Här en pigg liten minigädda.

- Vi blir alltid lika förvånade över hur snabbt naturen svarar när man återskapar den här typen av miljöer. Redan första året har ett femtiotal leksugna gäddor simmat upp från havet och våtmarken kryllar nu av liv med massor av fiskyngel, grodor, snokar och fåglar. Utöver den biologiska mångfalden har det blivit en fantastiskt vacker plats att vara på, konstaterar Johan Rudin, ekolog och projektledare på Sportfiskarna.

trasksjobacken_invig...
Foto: Bengt Olsson / Från vänster Karin Strandfager, natur- och miljöchef Skärgårdsstiftelsen, Sten Frohm, generalsekreterare Sportfiskarna, samt Angelica Månsson-Gerde, vice generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

-Åtgärder som kan förbättra miljön i både sötvatten och havet är en viktig del av Skärgårdsstiftelsens arbete. Därför känns det väldigt positivt att våtmarken i Träsksjöbäcken med sitt läge alldeles intill Landfjärden nu är klar och kan bidra till ytterligare höjda naturvärden i det redan fina området, kommenterade Karin Strandfager, Naturvårds- och miljöchef på Skärgårdsstiftelsen.

Invigningen avslutades med att representanter för Svenska Postkodstiftelsen, Skärgårdsstiftelsen och Sportfiskarna symboliskt släppte ut varsitt gäddyngel nedströms våtmarkens omlöp.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Pressrum | Taggar: gädda, gäddfabrik |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv