Nya utsättningar i Vänern och Vättern

odlad_gullspangsorin...
Foto: Sportfiskarna / En pigg Gullspångsöring från utsättningen vid Kinnekulle i Vänern.
Under maj sätts lax- och öringungar i Vänern och Vättern. Utsättningarna är idag en förutsättning för ett fortsatt bra sportfiske i de stora sjöarna.

Sportfiskarna har uppdraget att genomföra kvalitetskontroller av fisken på odlingarna och att kontrollera transporter och utsättning samt att rätt antal levereras och sätts ut. Uppdraget omfattar all lax som sätts ut i Vättern, samt de utsättningar som görs i Vänern via Laxfond Vänern och via insatser från lokala fiskeklubbar.

-Då vi kontrollerar fisken på odlingar tittar vi på kvalitet och storlek på fisken, smoltifieringsgrad samt att fettfenan är klippt. Det görs genom att 100 slumpvis utvalda fiskar från aktuella kar kontrolleras. Allt registreras och protokollen skickas sedan till Länsstyrelserna, Laxfond Vänern och berörda fiskodlare.  Vi kontrollerar även att utsättningen görs på bästa möjliga sätt för fisken, berättar Peter Belin, platschef Sportfiskarna region Värmland.

I Vänern kommer det totalt sättas ut omkring 80 000 smolt i år och huvuddelen finansieras via Laxfond Vänern och fiskeklubbar runt Vänern. Elbolaget Fortum gör även en goodwill-utsättning på 3 300 smolt för de fångstrapporter som kommit in i Sportfiskarnas fångstdataprojekt för lax och öring i Vänern de senaste åren. Fisken i Vänern odlas på Sävenfors fiskodling, Gammelkroppa laxodling och EM-lax odling i Fengersfors. All fisk planeras vara ute i Vänern senast i slutet av maj.

I Vättern har det satts ut 20 000 Gullspångslax för sportfisket. Utsättningen genomfördes 8 maj. Fisken till Vättern kommer från EM-lax i Fengersfors och Källefalls fiskodling.

-Tills vi får fungerande miljöåtgärder vid kraftverken i älvarna så att fisken åter kan reproducera sig naturligt är det nödvändigt att göra kompensationsutsättningar av lax och öring för att ha ett attraktivt sportfiske i våra stora sjöar, avslutar Peter Belin.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fiske i Värmland | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv