Sportfiskarna fick hjälp att inventera gäddor Kyrksjön och Snäckstavik

ideell_hjalp_gadda_8...
Foto: Niklas Niemi / Den ideella eldsjälen Peter Nordqvist som hjälpt till med inventeringen.
Lekvandrande gäddor i Kyrksjön och Snäckstavik inventerades med hjälp av biologistudent och ideella krafter.
Under våren har Sportfiskarna tillsammans med studenten Niklas Niemi från Uppsala Universitet genomfört uppföljande provfisken vid Snäckstaviks våtmark och Kyrksjön i Botkyrka kommun. Senaste provfisket genomfördes 2016, även då i samarbete med exjobbare från universitet. Insamlade data kommer mynna ut i Niklas examensarbete på masternivå som kommer vara klart till sommaren.

gaddvandring_snackst...
Foto: Niklas Niemi / Lekvandrande gädda på väg upp i Snäckstavik

-Slutresultatet är väldigt positivt och mängden lekvandrande gäddor har ökat från ca 220 gäddor till drygt 370 stycken, säger Rickard Gustafsson projektledare på Sportfiskarna.

En stor andel av fiskarna som fångade var av mindre storlek. Dessa individer gjorde sitt första återbesök i våtmarken sen de kläcktes i samma område för bara något eller några år sedan. Att gäddfabrikerna fungerar råder inget tvivel om.

-Vi vill även flagga för möjligheten att göra examensarbete via oss på Sportfiskarna. Samarbetet med universitet är väldigt roligt och vi ser det som en viktig pusselbit för vår verksamhet. Tillsammans kan vi göra skillnad. Är man biologistudent och vill göra ett praktiskt examensarbete ska man inte tveka att kontakt oss på Sportfiskarna, uppmanar Rickard Gustafsson.

Under de mest hektiska dagarna vandrade mellan 40–60 gäddor per dag och Niklas Niemi hade svårt att hinna med. Som tur var fanns ideella krafter att tillgå. Peter Nordqvist som bor alldeles intill våtmarken har varit medlem i Sportfiskarna sedan 1970-talet och är en frekvent besökare vid de båda våtmarkerna. Under våren har han hjälpt Niklas mer eller mindre dagligen. När Snäckstaviks våtmark anlades för snart tio år sedan var han något skeptiskt till projektet. Idag ser han det som ett mycket lyckat projekt som ger många mervärden.

-Jag är nere vid våtmarken väldigt ofta under hela året och tycker det är fin plats, inte minst under våren när gäddorna och fåglarna kommer tillbaka, berättar Peter.

Sportfiskarna vill rikta ett varmt tack till Peter Nordqvist för all hjälp och för att du är medlem!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten | Taggar: gädda, gäddfabrik |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv