Polisen gjorde tillslag mot tjuvfiske vid Lillsjön

tjuvfiskenat_800
Foto: Polisen i Vällingby
Under natten efter Valborg beslagtog polisen ett nyupptaget tjuvfiskenät i kanalen in till Lillsjön i Bromma. Polispatrullen kunde rädda ett antal lekgösar ur nätet.

Polisen i Vällingby rapporterar själva om händelsen på sin Facebook-sida:

”Då vi stannade bilen för att sträcka på benen nere vid Ulvsunda slott, framåt gryningen, så gick det iväg två personer längs kanalen som går mellan Ulvsundasjön och Lillsjön. Vi beslutade oss för att gå fram mot den platsen där vi såg dessa personer komma ut ifrån av ren nyfikenhet. Strax intill där personerna lämnat så anträffades efter en stund en sopsäck med ett fiskenät i. I nätet satt ett tiotal fiskar varav de flesta var fina gösar. De flesta av dessa levde och vi lyckades återsätta merparten med lyckat resultat.

Denna gång kom gärningsmännen undan, men vi är nöjda utifrån att, omedvetet men alldeles uppenbart, ha avbrutit olovligt fiske och på så sätt räddat liv.

Vi vet hur viktigt det är med synlighet och fotpatruller för att förhindra och ibland även avbryta brottslig verksamhet och vi gör det så ofta vi kan.

Ha en bra dag, så säger vi god natt!

//Jonas & Tom"

Under våren är tjuvfiske med nät ett stort problem i kanalen in till Lillsjön. Sjön har stor betydelse som lek-och uppväxtområde för Ulvsundasjöns olika fiskbestånd. Tjuvfisket är framförallt inriktat på gös som förmodligen fångas för att säljas svart. Det grova tjuvfisket med nät riskerar att allvarligt skada tillgången på gös då hela kanalen stängs av med nät och mängder av lekmogna fiskar riskerar att dödas. Sportfiskarna har en grupp med tillsynsmän som patrullerar vid Lillsjön och försöker stävja tjuvfisket. I regel pågår dock nätläggningen nattetid vilket gör det svårt att bevaka kanalen. Du som bevittnar nätläggning i kanalen kan ringa polisen på 112 och rapportera ett pågående brott.

Kategorier: Fiske i Stockholm | Taggar: |

Nyhetsarkiv