Europas sportfiskeorganisationer är samlade i Göteborg

eaa_mote_sjolyckan_a...
Foto: Mattias Larsson / Mötesdelegaterna uppradade i solen  på Sjölyckan.
Sportfiskarna är värdar när medlemmarna i den europeiska sportfiskeorganisationen European Anglers Alliance under veckoslutet samlas i Göteborg.

European Anglers Alliance (EAA) består av 18 medlemsorganisationer från 17 europeiska länder. Många av medlemmarna är sportfiskeförbund och totalt har EAA:s medlemsorganisationer ca 3 miljoner medlemmar. EAA:s huvudsakliga uppdrag är att försvara sportfiskets intressen, med fokus på friska vatten och fiskbestånd. Huvudkontoret ligger i Bryssel, med nära väg till beslutsfattande politiker. I dagarna samlas man i Göteborg för att diskutera gemensamma frågor.

– Medlemskapet i EAA innebär att Sportfiskarna kan påverka internationellt och har nära till maktens korridorer i både Sverige och Bryssel, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm på plats i Göteborg.

Frågor som har diskuterats särskilt ihärdigt under första halvan av konferensen är bland annat europeisk skarvförvaltning, blåfenad tonfisk, ålbeståndets allvarliga beståndssituation och inte minst den bristfälliga miljöanpassningen av vattenkraft i stora delar av Europa. För många europeiska sportfiskeförbund är också förvaltningen av den viktiga sportfiskearten havsabborre, vars bestånd har försvagats kraftigt av ett kommersiellt överfiske i många år, en mycket diskussionsintensiv fråga. Sportfiskarnas medlemskap i EAA innebär bland annat att Sportfiskarna representerar EAA i både Baltic Sea Advisory Council och North Sea Advisory Council, som är rådgivande organ i fiskefrågor som rapporterar till EU-kommissionen. Närvaron i dessa rådgivande grupper har genom åren inneburit regelbundna kontakter med EU-kommissionen och möjligheter för Sportfiskarna att påverka i frågor som rör förvaltningen av enskilda fiskbestånd, exempelvis lax- och torskbestånden i Östersjön.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv