Fiska i norge - Nya regler för fiske i Norge

johan_m_skrei_800

Foto: Bengt Olsson / Varje fångad torsk ska nu rapporteras.
Från och med i år införs krav på fångstrapportering av flera fiskarter för boende på norska fiskecamper.

Den som bor på en fiskecamp som är registrerad som turistfiskeverksamhet hos norska Fiskeridirektoratets ska från och med i år rapportera sin fångst.  De nya reglerna innebär att all fångad fisk, även återutsatt, ska rapporteras in till Fiskedirektoratet. Rapporteringskravet gäller alltså totalt antal fisk, inte vikt, längd eller liknande, och omfattar fem arter: torsk, hälleflundra, havskatt, kungsfisk och sej. Även turer utan fångst ska rapporteras.

– De olika fiskecamperna har nu precis börjat införa de nya rutinerna för att fångstrapportera gästernas fiske. Sportfiskarna besökte nyligen två fiskecamper på Nordnorska Senja och fångstrapporterade då under fiske på båda camperna, berättar Bengt Olsson, kommunikatör på Sportfiskarna.

Nya regler för utförsel av fisk

Den som bor på en registrerad fiskecamp och fångstrapporterar får nu en rejäl belöning i och med att man då får möjligheten att ta med hela 20 kilo fisk hem. Den som reser på egen hand eller bor på en icke registrerad camp får nu endast föra ut 10 kilo fisk mot tidigare 15 kilo. Systemet innebär alltså både en bättre överblick över den totala fångsten från turistfisket och att man premierar besökarna till camper med registrerad verksamhet. Observera att utförselreglerna innebär att man måste vänta sju dygn innan man får föra ut en ny fiskekvot från Norge.

Utnyttja dina medlemsförmåner på havsfiske

Genom ett samarbete med den norska turistfiskeorganisationen Din Tur har förbundets medlemmar 10 % rabatt på Din Turs alla destinationer. Här finns bland annat fantastiska möjligheter att fiska i det fisk- och artrika havet. Mellan februari-april kan man exempelvis fiska skreitorsk i Nordnorge. Skrei är ett långvandrande torskbestånd som lever ute i Barents hav där de äter sig stora på stimmen av lodda och sedan lekvandrar in till Nordnorges kust varje år. Sportfiskarna besökte förra veckan Senja Havsfiskesenter och lyckades trots svåra vindförhållanden fånga fina skreitorskar.

Havsfiskecamperna som ingår i din Din Turs utbud omfattas av de nya reglerna för fångstrapportering.

Mer rapporter från fisket på Senja kommer i juninumret av Svenskt Fiske.

Läs mer om dina medlemsförmåner på Din Tur här.

Lär mer om reglerna för havsfiske i Norge här: Fiskedirektoratet/Turistfiske i Norge.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv