Ryggskott bakom seger i pimpel-SM

SM_pimpel_2018_800
Foto: Magnus Grimstedt / Fisket var bäst närmast starten under lördagen.

Årets SM i pimpel bjöd på oväntat trögt fiske på Mälaren.  I den individuella tävlingen sprang många fel på isen och missade att det bästa fisket var närmast starten.

De två tekniker som dominerade var traditionellt trekroksfiske storlek 14–16 där de flesta verkade hamna på rött/gul/orange garn som favorit och tafsfiske med mormyska färg röd/gul/blå agnad med bloodworms eller pinkies.

Det faktum att fisken verkade stå inne i vassen istället för utanför, som är mer vanligt på den här delen av Mälaren, gjorde att många vana Mälarfiskare kom lite snett på det hela. På för-SM året innan hade det bortre landet, det så kallade Kungsängslandet, levererat mest fisk, men så var verkligen inte fallet nu när SM skulle avgöras. Frustrerade tävlande skakade på huvudet, det var ju helt tomt, det fanns ingen fisk! Den lilla mängd fisk som nappade verkade nu istället vara längst ner mot Upplands-Väsby och faktiskt, just utanför starten.

Bäst fiske vid starten
Längst in i startviken där Märstaån rinner ut satt två herrar med ryggskott. De kom helt inte längre då smärtan var för stor så det fick bli 100 meter från start. De satt också kvar på skryllan längre än normalt av samma skäl. Det visade sig vara dagens melodi då Mats Arnoldsson vinner herrveteranklassen på 3766 gram och Robert Pettersson vinner herrseniorklassen med 2946 gram. Damernas segrarinna har nyligen opererat foten så hon kom inte mer än 400 m från start och vann på fina 1620 gram!

De för området låga vikterna med snitt på långt under ett kilo per tävlande drog på lördagens hotellbuffé igång diskussionen om vad som kunde vara skälet. En diskussion som landade i att mest sannolikt så spelade nog den sena isläggningen i området en mycket stor roll. Andra diskussioner tog fart och kännetecknande för dem alla är den positiva och familjära stämningen bland alla pimplare.

Omvända förhållanden i lagtävlingen
Lagtävlingen på söndagen gick i samma spår som den individuella tävlingen på lördagen. Samma typ av fiske, samma låga vikter med den skillnaden att det var sämre i starten denna gång och bättre ju längre bort man orkade ta sig.

-Prisutdelningen på söndagen avslutades med att Stig Granström tävlingsledare för nästa års SM i Luleå tackade årets tävlingsledare Leif Andersson medan jag som tävlingsansvarig på Sportfiskarna avslutade med att tacka alla funktionärer och Enskede SFK och Stäket SF för ett väl genomfört pimpel-SM, berättar Michael Molander, tävlingsansvarig på Sportfiskarna.

Alla resultat finner du under: SM-tävlingar

Kategorier: Nyheter förstasidan, Tävlingsfiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv