Klart med ny stor gäddfabrik i Sörmland

gaddfabrik_lovviken_...
Foto: Nils Ljunggren / Här ska gäddorna leka!

Mark- och miljödomstolen i Nacka beviljade nyligen tillstånd för en nästan 15 hektar stor våtmark på godset Björksunds marker mellan Nyköping och Trosa.

Projektet drivs i samarbete mellan Sportfiskarna och godsets ägare Nils Mörner. Även Hushållningssällskapet och Skogssällskapet har medverkat i projektets planering och utformning.

-Den här våtmarken har potential att bli både en väldigt produktiv gäddfabrik och ett eldorado för våtmarksfåglar. Vi vet att det redan stiger en del gädda för lek i diket som rinner genom området och på kusten utanför finns stora fina uppväxtområden. På sikt kan både gäddfisket på kusten förbättras och vattnet bli klarare och mindre övergött, kommenterar Sportfiskarnas projektledare Nils Ljunggren.

Marken där våtmarken ska ligga har historiskt utgjorts av öppna strandängar som översvämmats vid höga flöden. Under de senaste decennierna har marken dock börjat växa igen med hög vass och granskog har planterats på delar av området.

-Som markägare är våtmarken en utmärkt lösning för att den här marken åter ska kunna komma till användning, samtidigt som vi gör en viktig insats för kustmiljön. Vi har ingen möjlighet att sköta ett så pass blött och sankt område på ett bra sätt idag. Med hjälp av skötselbidrag för våtmarken kommer vi nu att kunna öppna upp och återskapa området ungefär så som det såg ut tidigare, berättar markägaren Nils Mörner.

Förutsatt att full finansiering för genomförandet säkras så kommer arbetet att påbörjas under sommaren 2018 och våtmarken stå klar till hösten.

Mer info: projektledare Nils Ljunggren, 08-410 80 623, nils.ljunggren@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv