Så drar du vintergäddan på spinn

tobbe_vintergadda_ny...
Foto: Rasmus Ljungqvist / Ett långsamt fiskat bete kan ge ge rejäl utdelning under vintern!
Sportfiskarnas gäddfiskeexpert Tobias Fränstam spinnfiskar gärna gädda vintertid. Men det kalla vattnet kräver speciell taktik. Här ger han sina bästa tips för vintergäddan.

”Vintertid är gäddfiske ofta svårt. Dagarna är korta och gäddan är till stor del inaktiv med få eller ibland inga aktivitetsperioder under en dag. Oavsett vilken typ av miljö man bedriver fisket i tycker jag det viktigaste att ha i åtanke är att gäddan går på sparlåga. Då fiskarna är köldstela uppehåller de sig på ståndplatserna med lugnt vatten och gott skydd. I praktiken ger läsidor oftast bättre fångst än pålandsvind och i strömmande vatten skall man hitta de mest stillastående bakvattnen. Skall du lyckas fånga en gädda på vintern krävs det att du verkligen frestar gäddan att ta, är betet för snabbt eller för litet är gäddan ofta ointresserad. För att få gäddan att attackera krävs det att den erbjuds ett enkelt skrovmål för minsta möjliga insats.”

tobbesfisketips_senh...
Foto: Sportfiskarna / Bra beten för gäddfisket ska gå att fiska riktigt långsamt.

TIPS PÅ BETEN:

SHADJIGG: I de fall mycket av bytesfisken står på djupare vatten är shadjigg ett utmärkt alternativ. Jag föredrar modeller med lugnare rörelse som fiskas på lättare jiggskallar. Med denna tackling sjunker betet sakta i det kalla vattnet.

OFFSETRIG: I vissa vatten kan vintergäddan uppehålla sig bland nedvissna natebälten, näckrosbäddar eller stubbvassbälten som finns kvar. Fiska ned i vegetationen med offsetriggade jiggar för att komma åt dessa fysiskt svåråtkomliga fiskar.

TAILBETE: Med de utbytbara svansarna är detta ett av de mest variationsrika betena för långsamt fiske. Använd en svävande eller långsamt sjunkande kropp och hitta din egen favoritkombination med en jiggsvans som fiskar bra i ditt vatten.

JERKBAIT: Svävande jerkbaits kan trigga vintergäddan när andra beten går bet. Jerkfiska betet aktivt men gör långa spinnstop i hemtagningen. Var beredd på försiktiga slackhugg och kroka på minsta pill!

SPINNFLUGA: Spinnflugor är som bäst desto kallare det är. Flugan pulserar och lever vid den allra långsammaste hemtagningen och i svävande utförande är dessa riktiga killers under vinterns kallaste dagar.

TIPS PÅ UTRUSTNING:

SPÖ: Jag föredrar ett spinnspö kring 7–9 fot och 200 gram kastvikt. Med denna utrustning har jag tillräcklig kraft för att kasta de vanligaste betena och kroka grov fisk.

RULLE: Vintertid föredrar jag lågutväxlade rullar så att jag inte råkar ta hem betet för snabbt. Haspel- eller multirulle är en smaksak.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv