Miljöministern besökte gäddfabrik

karolinaskogLars Vallin (till vänster) från Sportfiskarna diskuterar vattenfrågor med bland annat miljöminister Karolina Skog (till höger). Foto: Joel Norlin

Sportfiskarna har varit på plats under politikerveckan i Almedalen på Gotland. En viktig fråga har varit miljöanpassning av vattenkraften. Miljöminister Karolina Skog (mp) valde att ta en paus från vimlet i Almedalen och besökte tillsammans med Sportfiskarna en gäddfabrik.

Under Almedalsveckan har en mängd fiske- och vattenfrågor varit på agendan, bland annat situationen för torsken i Östersjön, plastföroreningar i haven och miljöanpassning av vattenkraften. Sportfiskarna arrangerade tillsammans med Naturskyddsföreningen och Älvräddarna ett välbesökt seminarium om just behovet av att miljöanpassa vattenkraften. Sportfiskarna har deltagit i diskussionerna genom bland annat förbundsordförande Joakim Ollén och generalsekreterare Sten Frohm.

En av alla politiker som var på plats i Almedalen var miljöminister Karolina Skog. Under fredagen valde hon att ta en paus från Almedalen och Sportfiskarna fick chans att visa en gäddfabrik på södra Gotland och berätta hur vi jobbar med konkreta insatser för att förbättra fiskbestånd och vattenmiljö. Ministern hann också se ett vandringshinder i Snoderån som Sportfiskarna kommer att åtgärda till hösten.
- Det är naturligtvis väldigt roligt att Karolina Skog tog sig tid att lära sig mer om konkreta vattenvårdsinsatser. Hon var väl insatt i frågorna och vi hade en givande diskussion om vad som krävs för att underlätta åtgärdsarbetet och få fler konkreta insatser till stånd, säger Joel Norlin från Sportfiskarna.

Inte minst den akuta dricksvattensituationen i stora delar av landet har gjort vattenfrågorna högaktuella. Regeringen har nyligen aviserat att man kommer att satsa extra pengar på vattenåtgärder i höstbudgeten.
- Den vattenkris som nu drabbar dricksvattenförsörjningen har i många år påverkat livet i många vattendrag, inte minst i södra Sverige. På Gotland torkar till exempel merparten av alla vattendrag ut en normal sommar. Ätgärder för att hålla kvar vatten i landskapet och återskapa en mer naturlig flödesregim är efterlängtat, menar Joel Norlin.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv