Sommarfisketips från Sportfiskarna - fluga!

john_tips
Foto: Knuts Conny
John Kärki -Fiskevårdare på Sportfiskarna och flugfiskeprofil, ger sina bästa tips för sommaren flugfiske: med en enkel grundutrustning kommer man långt.

"Sommaren är flugfiskets tid. I sjöar och vattendrag myllrar det av liv. Öring som abborre frossar rovgirigt på det som erbjuds både under och över ytan. Kvällsfiskena kan med fördel läggas på gammelgäddan som gärna födosöker i skydd av mörkret tätt inpå näckrosbladen. Sommaren erbjuder med andra ord ett flugfiske med stor mångfald! I utrustningsväg föredrar jag att packa lätt, en flugask och ett spö är tillräckligt för rofyllda dagar vid vattnet."

Johns förslag på utrustning:
Strömsländan #5/6 spö. Vision Rulla. En fin rulle med pålitlig broms. Flytlina WF, linklass 6.

Fyra fina flugor för sommarfisket:

Olivgrön zonker – Fin silhuettfluga när abborren jagar ytligt i löjstimmen kring midsommar. Fiskas hem snabbt och ryckigt med markanta stopp.

Woolly bugger – Kanske världens bästa öringfluga. Imiterar allt från en igel till en flyende småfisk. Ett måste i asken om ni jagar laxartad fisk! Variera färgerna efter eget behag.

Gäddfluga – Stor och yvig imitation av en vitfisk. Fiskas hem tätt inpå vegetation. En nyckel till hugg i det sommarvarma vattnet är att ta hem flugan i full fart med båda händerna. Håll i grejerna, huggen är obehagligt aggressiva med den här metoden!

Dagslända – Dagsländan är ett måste i juni och början av juli. Sjöarnas öringar och rödingar frossar rovgirigt av ytans uppdukade smörgåsbord när tusentals sländor kläcker. När detta händer har du chansen på din livs fisk, så ha alltid med en imitation av denna insekt i flugasken.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv